Op zoek naar de "achteruitzet"


Op zoek naar de "achteruitzet"
Vanuit de beginstelling willen al onze stukken vooruit. Om te beginnen met de pionnen, het voetvolk dat niet anders kan. Hen wacht een roemloos einde in de loopgraven van de vijand of een prachtige promotie. De rest van de stukken gaat ook voorwaarts, recht en of schuin, voetje voor voetje en eentje al springend.
Kan het zijn dat door dit vooruit gaan we in onze hersens een blokkade hebben als het gaat om de "achteruitzet"? Het zou best eens kunnen. Laten we een paar voorbeelden geven.
1)
We hebben 2 vragen over deze stelling. Wit staat een stuk voor, maar hoe gaat wit de zwarte veste slopen? En vraag 2 wie is de witspeler?
Op het zonnige terras van de Swan kregen Rens Rensen en ondergetekende op een woensdagmiddag de volgende stelling op het bord:
2)
Ik vervolgde met Tf6. Aha, de ijverige lezer zal het thema "Aljechin's blokkade" herkennen. 1. ... Kh8, 2. Dh4 Kh7, 3. Pe2? gxf6, 4.exf6 nog steeds in de veronderstelling dit varkentje wel te wassen. 4. ... Tg8, Paard erbij halen dacht ik sjablone, 5. Pf4 totaal de terugzet van Rens overziend, die met Pf3+ een mooie gecamoufleerde zet de witte dame won. Tijd voor een biertje.
3)
Iets zwaarder kaliber nu. Het is 1930. Maroczy zit achter de witte stukken. Zit hij in de problemen? De halve leermeester van Euwe moet goed gerekend hebben. Ongetwijfeld zal Tg8+ (vooruit) langs zijn komen fietsen, maar dit is niet voldoende. De uitgeweken (?) Hongaar vond een prachtig klein zetje, waarmee hij de partij naar zich toe trok. 1. Dh6-h5!! (achteruit). Installeert een aftrekschaakje waarna zwart niet op h5 kan nemen. Zwart wist niets beters te verzinnen dan 1. ... Txg2+, 2. Txg2+ Txh5, 3. Txb2 en de rest was techniek. Met dank aan Yochanan Afek (Invisible Chess Moves).
4)
Ientje toe, om zelf op te lossen. Wit aan zet, denk aan het thema.
De antwoorden bij diagram 1: De zwarte veste kon niet gesloopt worden met één of ander offer, maar Tommy Grooten vond een veel makkelijker manier om te winnen. 1. Lf1 waarna de zwarte dame verloren gaat. Had U kunnen weten als U Schaakmagazine goed heeft doorgelezen. Mocht U toevallig ook eens zo'n achteruitzet tegenkomen... ik hou me aanbevolen.
Groet van El Canino