Schaken in tijden van Corona 2

Tring, de telefoon gaat (Het kan de deurbel niet zijn, want die heb ik niet). Jean Paul aan de andere kant van de lijn. Uiteraard is hij geïnteresseerd in "Aanraken is zetten". Een kleine 3 kwartier later zitten we onder het genot van een bakkie in de tuin. We rakelen heel wat herinneringen op. Over de beginjaren van de Waardse jeugd. De eerste reizen naar Gent en ook Straffe Hendrik komt ter sprake.

Jean Paul is met name geïnteresseerd in die eerste jaren Gent. Of daar nog het één en ander is verschenen in het clubblad ? 's Anderen weeks verlaat J.P. met een drie tal ordners onder zijn armen van Foreeststraat 9, op zoek naar de "missing link". Zelf heeft hij een bijdrage geleverd aan een boekje van Schaakclub Vianen, dat uitgebracht werd ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van die vereniging in 2008. Het boekje is een ode aan "de afgebroken partij". Dit fenomeen, waaraan de oudere spelers goede en minder goede herinneringen hebben is al bijna in vergetelheid geraakt, vandaar dus !

In het boekje korte en langere stukjes van o.a. Timman (over zijn befaamde afgebroken partij tegen Velimirovic in Rio, die Nederland wekenlang in de ban hield), Hans Bouwmeester die in Leipzig 1960 een ovatie krijgt ondanks het verlies van zijn partij tegen Smyslov. Legendarisch is verder de partij Etmans - Tilstra, die bij winst van eerstgoemde Philidor Leiden voor de 1e maal de landstitel zal opleveren. Etmans staat beter, maar raakt het spoor in de 2e zitting bijster. Opnieuw wordt er afgebroken en Etmans moet nu afreizen naar het hol van de leeuw(arden). Na 103 zetten ziet hij er geen brood meer in, remise en een geweldig feest breekt los in Leeuwarden. Het andere Philidor wordt landskampioen.

In 2018 speelt Jean Paul tijdens Tata-steel in de zelfde groep (3) als de intussen 80 jarige Etmans en de zeer jonge Machteld van Foreest (10 jaar). Op rating is hij de underdog in deze tienkamp. Tegen Etmans staat hij steeds ongeveer gelijk, en sleept er uiteindelijk een halfje uit. Tegen Machteld gaat hij er kansloos af. Jean Paul sluit het toernooi af op 50% en met een TPR van 1996 kan hij daarmee dik tevreden zijn. Etmans spreekt hem aan het eind van het toernooi toe: "U schaakt sterker dan u denkt !" Jean Paul vraagt zich af of hij dat ook tegen Magnus Carlsen heeft gezegd toen hij (Etmans) in 2004 tegenover de toekomstige wereldkampioen kwam te zitten.

was getekend Pieternel