De broer van Jan Timman

Jaren geleden heb ik me ooit eens in Sinterklaas kleren (moeten) hijsen. Mijn zwager in Hoorn had gevraagd of ik niet een simultaan kon geven tegen de plaatselijke kroegclub, de gedekte Dame. Dat wilde ik wel. Thuis op Buurtje 4 werd ik, zo goed en zo kwaad als dat ging Sint gemaakt. Voor Piet was er geen plaats. Verkleed, met heuse staf gingen wij op weg naar het café. Onderweg werden wij door ballorige tieners een beetje in de zijk genomen. Ze maakten me uit voor "ouwe zak". Maar ik zwaaide vervaarlijk met mijn staf en zo bereikten we ongeschonden het etablissement.

Behalve de tegenstanders had ik die avond nog een paar extra handicaps. Dat was allereerst de mantel. Het was behoorlijk warm in het café en gedurende de avond nam de temperatuur alleen nog maar toe. Ik kon niets uit doen, want ik moest in mijn rol blijven. "Wie is het eigenlijk?" vroeg menigeen aan zwager Kees. Die antwoordde steevast met: "Het is de broer van Jan Timman", en ik zette mijn gang langs de borden zo serieus mogelijk voort. De tweede handicap was de verlichting. De lampen hingen nogal laag boven de borden, dus de stellingen waren goed te bekijken, maar hoe vaak ik met mijn mijter tegen de lamp ben gelopen... Ontelbaar en dan maar weer recht zetten. (aanraken is recht zetten.) Ik bracht het er die avond wonderwel af. Mijn geheugen laat me in de steek hoe mijn score uiteindelijk was, maar ik schat het toch zeker in op een 80%. Er waren een 12 tal tegenstanders. We hebben de spelers tot aan het eind voor de gek weten te houden en de rol van Sint en broer van Timman heb ik glanzend volbracht.

Op Buurtje 4 kon ik eindelijk een pilsje nemen en wat afkoelen na deze zware inspanning.

was getekend PMK