Wie schrijft, die blijft (2)

Afgelopen week "donderde" er een superdik nummer van de Schaakkoerier door de brievenbus. Voor dit nummer is voornamelijk Rob Spaans "uit zijn slof geschoten". Nu bent U natuurlijk nieuwsgierig naar de inhoud. Nee, postzegels met schaakmotief komen er niet in voor.

Het is een verzameling in chronologische volgorde van alle films en TV series (voor zover gevonden) die over schaken gaan. U denkt misschien dat, dat lijstje relatief kort is, maar we kunnen U verzekeren dat die lijst langer is dan menigeen denkt. Criterium is wel dat de inhoud over schaken moet gaan. Films waar een schaakspel in voorkomt, terloops als stukje opvulling, meubilair, achtergrond, noem maar op, komen niet aan de orde. Dan zou de lijst vermoedelijk twee keer zo lang zijn.

Op dit moment is voor velen de interesse gewekt door de serie "Queen's Gambit", (leuk artikel in het NHD, met Maaike Keetman groots op de foto, terwijl zij een greep met schaakstukken de lucht in gooit. Moet je wel weer zelf opruimen (of je laat het Dennis doen !)) het verhaal van een jong meisje in de jaren 60 dat uitgroeit tot een ware damesgrootmeester. Deze op Netflix verschenen serie is de laatste in de opsomming van Rob, nummer 112. Nummer 1 is een korte film (slechts 1 minuut) uit 1903, waarin twee schakers het met elkaar aan de stok krijgen en er een slapstick achtig einde aan een schaakpartij komt.

In dit genre komt van alles voor. Documentaire, komedie, thriller ja zelfs horror. Ik heb zelf ook wel eens na gedacht over een script voor een korte schaakfilm. Misschien maar eens over na denken met een groepje geïnteresseerden. Maken we nr. 113 !

was getekend Pietbull