Lachen op het internet


Lachen op het internet
Na een tijdje Lichess (8 minuten + 5 sec.) speel ik de laatste tijd naar volle tevredenheid op Playchess. 15 + 5 en dit noemen ze: Langzaam. Ik tracht me te beperken tot 1 of 2 partijen per dag. Zo blijf je toch nog een beetje in vorm. Ik hoor nog Sturm zijn stem: "Vorm, nee jongens, jullie hebben nog geen vorm".
Terwijl de zetten doorkomen maak ik van de gelegenheid gebruik om via Youtube een gezellig muziekje te beluisteren. Ik begin met "Billy the Kid" van Ry Cooder (Into the purple valley) en vervolg met "Vanishing Parades" van Bill Nelson (een andere Bill). De Amerikaan tegen wie ik speel heeft een hoge rating, maar het blijkt niet uit zijn spel. Of zou hij met een flink glaasje op achter "het bord" zitten? Hij heeft wit. 1. e4 Pf6, 2. Pc3 d5, 3. e5 Pg8, dat doe ik wel vaker om de boel te provoceren. Het wordt Aljechin, Scandinavische verdediging genoemd.
Na zet 11 is de volgende stelling bereikt:
Mijn tegenstander is zo slim geweest de h-lijn te openen, kort te rocheren en een gratis loperontwikkeling op c5 met schaak toe te laten. Je gelooft het niet maar er volgde: 11. ... Pe7, 12. a3 Pf5, 13. b4 Pg3 mat!
Vandaag zat ik ineens tegen een Indiër. Dan ga ik er altijd goed voor zitten, want ik heb het niet op die lui. Altijd opbellen met de mededeling dat ze van Microsoft zijn en dat je een virus op je computer hebt. Ik wil dan nog wel eens een geintje uithalen, door in het plat Westfries te gaan praten: "Nooh jooje hew ik un firus?" Waarna ze nog een poging doen om mij in het Engels te laten antwoorden en daarna snel ophangen. Juist dat moeten ze doen met die lui: Ophangen.
Ook in deze partij komt het terugtrekpaard naar g8 op het bord. We komen er in op de 13e zet van zwart:
Ik vond mijn stelling verdacht, maar besloot tot: 13. ... cxd4, waarna mijn opponent na enig talmen op 14. Pe4 kwam. Shit mijn dame staat in en er dreigt een paard dodelijk binnen te komen op d6. IJzeren Heinig gaf ik de dame voor 2 lichte stukken. 14. ... dxe4, 15. Lxa5 exf3, waarna de Indiër gedacht moet hebben: "Vandaag gaan we Hollands eten, zuulkool met wolst". Maar dat viel toch een beetje tegen. De partij kabbelde voort zonder dat mijn tegenstander beslissend voordeel wist te krijgen. De zwarte stukken bleken goed samen te werken.
Zwart is binnen gevallen op b2 en wit moet van arren moede zijn loper weer naar a5 spelen, waar hij redelijk buiten spel staat. 28. La5 c5, 29. Kg2, aha meneer wil me h-lijnen. Hij heeft daarbij 1 probleem, Th1 kan nog wel maar Dh3 faalt vanwege Pf4+. Dus 29. ... d3, 30. Kg3 d2, 31. Th1 Lg5, 32. Dg4. Maar nu komt de witte koning in een aantal dodelijke schaakjes terecht.
32. ... Lf4+, 33. Kf3 (Onder omstandigheden was Kh4 nog het beste, maar wit had misschien nog steeds de gedachte met de dame op h8 binnen te kunnen komen.). 33. ... Tb3+, 34. Ke2 (34. Kg2 Le4+, 35. f3 Pe3+, etc.). 34. ... Ld3+, 35. Kd1 (de kip Punjaby stond aan te branden) Tb1 mat. U kunt begrijpen dat ik na dit soort partijen in een enorme schaterbui uitbarst. Lachen...
Pietbull

Reacties

In de 4e diagramstelling, moet wit op zet 28. Txc5 spelen en na Txd2, 29.Tc8+ Lf8, 30.Da3 ! en zwart rookt nog een zware Indische pijp.