Kom uit de boekenkast (1)

Het boek "Schachweltmeisterschaft '84-'85 Karpow - Kasparow" , Der zweite Titelkampf is in mijn boekenkast terecht gekomen nadat de weduwe van Jack v.d. Hengst aan het opruimen was geslagen. Jack was in de jaren 70/80 o.a. raadslid voor D'66 in Heerhugowaard. Zelf zou ik zo'n boek, over een ellenlange tweekamp nooit kopen. De heer v.d. Hengst kreeg het boek aangeboden door zijn collega's bij Fokker, toen hij zijn 25 jarig jubileum daar vierde. Dat was (exact) op 18 augustus 1986. We kunnen de namen van zijn collega's voor in het boek lezen allen met handtekening: Wim de Wolf, Roel Houwink, Bram Elo (?) (onduidelijk) Joop Sloeff (?) K.W.Möller, Jacq. van Lonen (?) Han Mannée, Bas Munninksma en Henk Tijdeman. We mogen aannemen dat Jack behoudens dit boek ook nog een lekker maand salaris bruto/netto van de vliegeniers mocht ontvangen.

De tweede rede dat ik dit boek voor de bespreking heb uitgekozen zijn de samenstellers. Lothar Nicolaiczuk en Vladimir Budde. De naam van deze laatste vinden we ook terug in het boek "Vijftig Schaakzomers" een boek van Peter Boel over het Open NK in Dieren. (april 2018) Hij was in 1983 in de hoofdgroep aanwezig. Het aantal deelnemers was prima te noemen, 142 in de hoofdgroep, maar de grote jongens lieten het afweten. De nog onbekende Mark Kremer schoot met 4 uit 4 uit de startblokken. Hij versloeg o.a. Budde, maar viel later terug. Bij het ingaan van de laatste ronde waren er vier koplopers: Hans Kuijf, de Duitser Roland Fritz (altijd controleren als ze Fritz heten) Peelen en Budde. Kuijf en Fritz kozen voor de veilige remise, maar Peelen ging er nog eens goed voor zitten. Hij sloeg een remiseaanbod van Budde af, produceerde vervolgens een paar mindere zetten en toen was het aan de Duitser om het remiseaanbod te weigeren. Hij versloeg Peelen tenslotte en werd zo ongedeeld toernooi winnaar. Dat leverde de in Aken wonende kunstenaar 2000 harde Hollandse guldens op.

Hij heeft in zijn toch relatief korte leven (hij werd geboren in 1952) toch redelijk wat boeken van zijn hand laten komen. De tweekamp Karpov (met een V) en Kasparov was daar een onderdeel van, maar verder diverse deeltjes over het eindspel. Ook hield hij zich bezig met Chinees schaak en speelde eens aan 6 borden blind. In 1986 kreeg hij de titel Fide-meester.

Budde overleed in 2011 en men herinnerde hem als een sympathieke, alternatieve jongen. Dat kunnen we wel een beetje zien op de foto, rechts.

Pieterpad