Schaken om Helena

De klassieke tienjarige oorlog om Troje tussen Grieken en Trojanen begon als een ruzie om een mooie vrouw genaamd Helena. Als de Trojaan Paris en de Griek Menelaus hun geschil over Helena op het schaakbord hadden uitgevochten zou er veel bloed en leed zijn bespaard. Maar dan hadden we nu bij Homerus gedacht aan een verkeerd gespelde baseball-term...

Omdat Paris Helena had 'geschaakt', lees geroofd, heet (heette?) de Delftse studentenschaakvereniging Paris. Wellicht ligt diezelfde reden ten grondslag aan de naamgeving voor de website www.helena-schaken.nl.

Het principe van helena-schaken is dat je partijen speelt zoals bij het correspondentieschaak. Je logt dus geregeld op de site in en doet dan zetten in je lopende partijen. Met een gratis account kan je maximaal twintig partijen TEGELIJKERTIJD spelen. In principe heb je per zet een week de tijd, maar in de praktijk worden meerdere zetten per dag gedaan. Leuk voor iedereen, maar zeer zeker voor schakers die het online vluggeren wat al te intensief vinden.

Veel plezier en succes, RuyLopez (mijn nickname op Helena-Schaken)