Stukgelezen

Ik denk ik zal nu maar een andere kop verzinnen (ipv Kom uit de boekenkast) Ik zal zo een jaar of 16/17 geweest zijn toen ik voor mijn verjaardag "Thieme's Schaakboek" heb gekregen. Zij, afkomstig uit Zutphen, gaven ook boeken uit over sterrenkunde en geschiedenis. Dat boek heeft mij een zomer gekost. Terwijl de kameraden buiten aan het voetballen waren, zat Pietermanknecht met een schaakbord voor zijn neus de partijen uit dit boek na te spelen.

Interessant is de indeling van de partijen. 1)Chronologisch en 2)Naar thema. Dus het eerste hoofdstuk begint met de mataanval. Daarna volgt de positiepartij, zege op de andere vleugel, de verdediger wint, verwikkelingen, het eindspel en tenslotte mooie partijen, die toch in remise eindigen. Alle grote namen staan er in. Lasker en Aljechin met 14 partijen, Rubinstein met 12, Capablanca 11, Euwe en Bogoljubow allebei 10. Enzovoorts. Ik denk trouwens dat Bogol nogal wat partijen (in dit boek) heeft verloren.

De titel van deze column slaat niet op dit boek, maar op de Schaakencyclopedie van Haye Kramer, "Wij schaken". Dat boek heb ik letterlijk en figuurlijk aan flenters gelezen. En waarom ? Wel die zalige informatie die je er in kon vinden. Toernooiuitslagen, het matchverloop van grote tweekampen, paringstabellen voor 4,6,8,10 en nog veel meer kampen. Anekdotes, spelregels, studies en ga zo maar door.

Ik moet er nog eentje noemen, dat is "Schaken voor beginners" van Panov. Vergeet die titel, eveneens een heerlijk boek. Panov voegt nog iets nieuws toe.(in dit oude boekje) Hij besteedt ruim twee bladzijden aan: "hoe men zich achter het schaakbord dient te gedragen". Wat een vondst ! Dat andere schaakschrijvers daar niet op zijn gekomen. Even een paar regeltjes: "Tijdens het spel dienen de spelers zich beheerst, rustig en hoffelijk te gedragen, zowel tegenover elkaar als tegenover het publiek". Waarna ineens het duel Böhm - v.d. Berg bij mij opborrelt. "Moet je nog een peut ?"

Tot de volgende keer namens Pieterpad