Lezen over schaken

De corona-maatregelen worden nu ook nog kracht bijgezet door het winterweer. Het schaken op de club is voorlopig nog niet mogelijk, maar de omstandigheden geven alle aanleiding om op de bank of voor de open haard met een goed boek plaats te nemen. En waarom dan niet met een boek over schaken?

Bijvoorbeeld het recentelijk verschenen boek over Bobby Fischer met de titel Bobby Fischer and his world (2020, Siles Press). Gezien het forse formaat krijg je de indruk dat dit werk wel de ultieme biografie over Fischer moet zijn. Maar de 644 bladzijden zijn 'slechts' een aanvulling op het al bekende materiaal. Schrijver John Donaldson heeft zijn best gedaan om in dit boek interviews, verhalen, partijen en wetenswaardigheden te presenteren die niet ook al in Brady's en andere biografieën uitgebreid aan de orde zijn gekomen. John Donaldson (1958) is een Amerikaanse IM, schaakhistoricus, schaakofficial en zesvoudig captain van het Amerikaanse Olympiadeteam. Hij vertoeft al vele decennia in het epicentrum van het Amerikaanse schaakleven en is daarmee meer dan gekwalificeerd om over Fischer te schrijven.

Donaldson heeft een blik mogen werpen op de unieke Fischer-verzameling in de Marshall Chess Club, maar op voorwaarde dat hij deze slechts in algemene termen zou beschrijven. De Marshall Chess Club wil het materiaal exclusief houden om in tijden van financiële nood deze verzameling te gelde te kunnen maken. Geheel ondenkbeeldig is zo'n rampscenario niet, want een aantal jaren geleden is de Manhattan Chess Club aan financiële problemen ten onder gegaan. Donaldson heeft daarnaast naar hartelust kunnen grasduinen in het materiaal van de schaakcollectie van de bekende verzamelaar David DeLucia, de John C. White schaakcollectie in de Cleveland Public Library en de collectie van de World Chess Hall of Fame. Donaldson kreeg bovendien de beschikking over een fantastisch foto-archief van Beth Cassidy met veel foto's van Fischer en zijn tijdgenoten. Donaldson heeft met dit boek puik werk afgeleverd, waarmee de corona-ellende en het winterse weer enige tijd in vergetelheid kunnen worden ondergebracht.