Speeken mag (niet)

Laatst werd ik online er op een onmeedogenloze manier - mooie stijlfout, zo hoorde ik ooit iemand zeggen: "dan verbrandt je levendig". Was op een Turks strand, maar dit terzake - van af geschoven. Onwillekundig vraag je, je dan af of de persoon, met gelijke rating niet gebruik maakt van verboden middelen. Je gaat altijd uit van eerlijkheid van de persoon aan de andere kant van de line. Hoe het ook zij, ik moest hierbij denken aan twee anekdotes uit de denksportwereld.

De eerste stamt uit Tilburg, tijdens het Interpolistoernooi van 1980. Schaakjournalist Jules Welling zit op een avond aan de analysetafel met Karpov en Tal. Wereldkampioen en Oud- Wereldkampioen. Ze bestuderen een stelling waar ze maar niet uitkomen. Op een bepaald moment loopt Boris Spasski (ook een Oud Wk) langs, deze kijkt enige tijd naar de stelling en begint vervolgens te ijsbenen. (Ik doe het expres hoor) Op een gegeven moment komt hij dicht bij Welling staan en neuriet een melodietje. Het duurt even voordat Welling door heeft om welk melodietje het gaat. Het is een nummer van de Beatles waarin de tekst voorkomt: "The night before". Welling kijkt naar de stelling en neemt het kloeke besluit om Paard b4 voor te stellen in dit machtige gezelschap. En inderdaad in alle varianten vinden Karpov en Tal de winstweg via deze zet. Welling is weer in hun achting gestegen alhoewel het idee van Spasski afkomstig was.

Het tweede stamt uit de damwereld en vond plaats toen een team van SNA uit tegen een team moest spelen, ergens in Purmerend of zo. De wedstrijd loopt tegen het eind en er zijn al veel spelers klaar, die aan de bar staan en zich laven met gerstenat of ander nat. Er is nog één partij gaande, maar de meeste spelers willen naar huis. Eén van de uitgespeelden komt even kijken bij het bord van zijn clubgenoot en ziet een fraaie winstvoortzetting, die de afloop van de partij ten zeerste zal bespoedigen. Hij keert terug naar de bar en roept: "Schiet op Henk, dan kunnen we de trein van 16.21 nog halen". U begrijpt het al, daarmee werden twee velden op het dambord aan gegeven. Of Henk de hint heeft begrepen vertelt de anekdote niet en ook niet of ze die trein nog gehaald hebben.

was getekend: Pieternel