De samenzwering

Blomberg en Jacobsen waren al vrienden sinds de lagere school. Blomberg was veruit de sterkste van de twee. De vrijgezel van 31 hikte tegen het niveau van een meester aan. Iedere week speelden ze een partij, nu eens bij Blomberg aan de Bent Larsenstraat, dan weer bij Jacobsen. Als ze tien partijen gespeeld hadden, mocht Jacobsen tevreden zijn als hij er twee met veel spul en moeite remise had weten te houden.

Niet dat Jacobsen slecht tegen zijn verlies kon, maar het zou toch leuk zijn om ook eens een partij te winnen nietwaar. Op een dag meende Jacobsen de Achilleshiel van Blomberg gevonden te hebben. Engiszins lacherig maakte hij de deur open. Toen Blomberg de kamer binnen kwam werd hij opgewacht door de bloedmooie vriendin van Jacobsen, de 22 jarige brunette Helge. Helge was normaal een broekmens, maar nu liep ze rond in een nauw sluitend kokerrokje. Jacobsen zette zich met zijn rug naar de kamer, terwijl Blomberg vanaf het raam de kamer in keek en elke beweging van Helge kon gadeslaan.

Eerst boog ze zich langdurig over de vensterbank terwijl zij de hibiscus en andere planten water gaf. Daarna amuseerde ze zich door zoete woordjes te prevelen en de kater Kasparov over zijn bol te aaien. Toen de koffie werd geserveerd bleef ze opvallend lang bij het bord staan, dicht tegen Blomberg aan, gebogen over de 64 velden alsof ze er verstand van had. Dit was allemaal niet bevorderlijk voor de concentratie van Blomberg die zichtbaar moeite had zijn gedachten bij de partij te houden.

"The limit" kwam toen Helge languit op de vloer ging liggen, terwijl zij vrolijk lachend een reclameblaadje aan het uitspitten was. "Oh, dees vind ik wel leuk". Ze stond op en liet de door haar bewonderde bikini aan Jacobsen zien en vervolgens kort aan Blomberg. Die gaf toen pardoes een stuk weg op b4. Kort keek hij nog even naar de stelling en zei toen: "Gefeliciteerd, je hebt gewonnen". Jacobsen keek even naar zijn vriendin en toen naar Blomberg. Hij glimlachte en zei toen: "Je bent toch niet boos hè ?" "Welnee", sprak Blomberg, "het is waarschijnlijk het mooiste dameoffer dat je ooit gebracht hebt".

was getekend Pieternel