KNSB bekertoernooi

We schrijven zaterdag 3 april 2021, de dag voor Pasen, ook wel Stille Zaterdag genoemd. De KNSB, onze richtinggevers in deze barre tijden zonder bordschaak, had een online bekercompetitie georganiseerd waarvan de eerste drie ronden op deze mooie dag waren gepland. Vol goede moed hadden wij ons hiervoor ook ingeschreven.
Toen de indeling bekend werd wisten wij dat wij vrijwel kansloos waren, gezien het feit dat wij met afstand het laagst gerate team hadden. Maar ja, je weet nooit hoe een koe een haas of konijn vangt! Ons team voor deze dag bestond uit (op ratingvolgorde volgens Chess.com) Marijn Wester, Dennis Keetman, Kasper van der Meulen en schrijver d6. De wedstrijden speelden wij gezamenlijk bij mij thuis aan tafel, met een hapje, een drankje en voldoende stroom voorradig.
Onze eerste wedstrijd was tegen Het Zwarte Schaap, een bonte verzameling sterke schakers die elkaar kenden van het Schaakvoetbal. In die discipline zijn zij meervoudig Nederlands kampioen, maar ook werden kampioenschappen behaald in Snelschaken, Schaaktafeltennis, Schaak-Snooker, Schaak-Pool en Schaak-Tennis. Zij spelen alleen dit soort toernooien, maar zij spelen geen competitie!
Afijn, om 13.00 uur zouden wij dus starten tegen deze sportievelingen, maar om 13.01 werd deze wedstrijd geannuleerd! Wat krijgen we nou??? Ja, er bleken slechts 3 spelers aangemeld te zijn, en dat mag kennelijk niet. Een zekere Manuel Bosboom (waar kennen we die ook alweer van?) had zich niet gemeld. Er is nog geprobeerd om later op de dag de wedstrijd alsnog te spelen, maar dat ging niet meer. Na overleg met hun teamleider Loek van Wely (King Loek!) is besloten alsnog te spelen, maar dan op de tweede wedstrijddag (17 april) voor aanvang van de vierde ronde. Maar waarom had Manuel zich niet gemeld? Verslapen of anderszins? Nee, het bleek dat zijn account was geblokkeerd, hij moest dus met spoed een nieuwe aanmaken, maar dat lukte dus niet op tijd voor de wedstrijd tegen ons. Al met al dus een valse start. Jammer, met name voor Marijn. Zijn eerste KNSB partij zou meteen tegen meervoudig Nederlands kampioen Loek van Wely zijn geweest!!
Dan maar debuteren in ronde 2, ook al tegen zo'n mooie tegenstander, het in de Meesterklasse uitkomende HWP Sas van Gent! Een geluk voor ons was dat zij in een veel zwakkere opstelling speelden dan zij mogelijk op kunnen stellen, dus kansen volop zou je zeggen. Dat bleek tegen te vallen, al begon Dennis met een overwinning en schrijver d6 met remise. Helaas verloren Marijn en Kasper allebei zodat we meteen tegen een achterstand aankeken. Meteen na de eerste partij speel je met de andere kleur weer tegen dezelfde tegenstander. Nu remiseerde Marijn en verloren wij alledrie zodat een 6-2 nederlaag ons deel werd. Hoe vaak wij deze middag mooie stellingen om zeep hebben geholpen weet ik niet meer, maar in deze wedstrijd was dat sowieso al 2 a 3 keer het geval.
Overigens kwam ook deze wedstrijd moeizaam tot stand. De thuisclub moet de ander uitdagen op de site en die gaat dan akkoord. Mijn eerste uitdaging kon de man in SvG niet zien terwijl ik kon zien dat hij verstuurd was. Valse start dus! Opnieuw proberen, maar deze keer zat er een bug in het aanmeldingsprogramma! Dan maar contact met de WL van de bond, Koos Stolk. Hij maakte nu een uitnodiging aan, die vervolgens wederom niet verscheen op de account van SvG! Ten einde raad hebben zij toen maar een uitnodiging gemaakt, die ik gelukkig wel kon zien en dus aannemen. Een topprogramma dat Chess.com!!
Onze tweede wedstrijd, inmiddels dus ronde 3, was tegen Promotie uit Zoetermeer. Ook dit ging eigenlijk belabberd, behalve wederom voor Dennis die beide keren won. Marijn verloor beide partijen, waarvan eentje vanuit totaal gewonnen stelling. Kasper had iets soortgelijks, maar wist er toch nog een remise uit te slepen. Bij mij was het echt een rampenplan. De eerste pot stond ik huizenhoog gewonnen, maar ging door de vlag, gewoon niet op gelet althans te laat. In de tweede pot blunderde ik in volkomen gelijke stelling een toren weg. Ja, dan kan je dus zomaar met 5½-2½ de bietenbrug opgaan.
Het was al met al een leuke ervaring die we een vervolg gaan geven op de 17de. Kijken of we dan misschien wat beter presteren.
Voor nu is het mooi geweest.
Groeten van schrijver d6, Gerrit van Oostrum