Schaken op het internet

Na een aantal keren, 4 om precies te zijn, uitstapjes gemaakt te hebben naar de muziek en wat er zoal aan inspiratiebronnen langs komt, keer ik toch maar weer terug naar onze gezamenlijke roots, namelijk het schaken. We zijn al vrijwel het hele seizoen aangewezen op schaken per computer, online dus. Op Lichess spelen we wekelijks met leden van onze eigen vereniging. Dat doen we de ene week met 15 minuten bedenktijd en de andere week met 7 minuten. Met beide tempi krijgen we een paar seconden per zet erbij, het zogenoemde increment. Aanvankelijk was de animo groot, tot 14 spelers aan toe. Maar daar verslapt de interesse gaandeweg. Met 29 april als dieptepunt tot nu toe. We begonnen nog met 6 spelers, maar de computer van Rens (of zijn muis) hadden weer kuren, zodat die al in de eerste ronde wegviel. De heer Pieterpad trok zich toen ook nog terug zodat we de sessie met 4 man voltooiden. Jammer!
Ook online werd en wordt de KNSB-beker gespeeld, met 10 minuten plus 5 tellen increment per persoon per partij. Van onze avonturen daarbij is al gewag gemaakt in twee artikeltjes, eentje na de eerste speeldag van 3 april (artikel op 5 april getiteld: KNSB bekertoernooi) en eentje na de tweede ronde die gespeeld werd op 17 april (artikel op 18 april met de titel: Als je haar maar goed zit). Op de tweede dag moest Marijn Wester het opnemen tegen achtvoudig Nederlands kampioen Loek van Wely. Die partij is ook te vinden op onze onvolprezen website (link).
Ik wilde het deze keer ook hebben over een ander fenomeen dat zich online afspeelt. Rob Spaans heeft daar al een artikel over geschreven, namelijk Schaken om Helena (over Helena-Schaken). Na zijn artikel heb ik me daar ook op gestort (een jaar of 6 - 7 geleden heb ik dat ook al eens een tijdje gedaan) met wisselend succes. Het is bedoeld als alternatief voor het correspondentieschaak. Zo bezien benader ik het totaal verkeerd. Als ik een partij open wil ik binnen 10 seconden een zet gespeeld hebben. Ik benader het dus meer als een online partij in bijvoorbeeld Lichess. Zo bezien is het niet gek dat ik soms vrij domme fouten maak zoals stukken weggeven. Mijn tegenstanders zijn zo vriendelijk dat ook zo af en toe te doen. Hierbij geef ik een van mijn eerste partijen op Helena-Schaken. Kennelijk had ik mij niet op de goede manier ingeschreven, want mijn startrating werd bepaald op 1500. Ik dacht: laat ik eens gek doen en een paar mensen van boven de 2000 uitdagen. Dat verschil kun je niet altijd zien getuige de onderstaande partij.
Wit: Syd (dat ben ik dus), rating 1549 - Zwart: CeesBruyn, rating 2078
Dit was mijn 6de partij, uit de eerste 5 had ik 4 punten gescoord. Deze partij was de eerste waarbij de tegenstander een rating van boven de 2000 had.
1. e4 d5
Dat heb ik weer, een opening die in Noord-Holland amper gespeeld wordt. Voor zover ik weet zijn Siem Appelman en Piet Konijn de enige spelers op de club die zich hier wel eens van bedienen, zij het zelden. Dat wordt dus spelen op geheugen (dat is vrijwel altijd zo, maar deze was ver weggezakt).
2. exd5 Dxd5 3. Pc3 Df5?!
Voor mij totaal onbekend, maar ala, gewoon spelen dus.
4. Pf3 Pc6
7. dxe5 Pge7
10. Lf4 0-0-0
5. d4 a6
8. Ld3 Dh5
11. 0-0-0 g5
6. a3 e5
9. De2 Lg4
12. Lg3
Dit leidt tot complicaties, het lijkt goed voor zwart, maar dat is slechts schijn!!
12. ... Pd4 13. De3 Pxf3
Hij is consequent, maar hij had toch beter met de loper kunnen nemen, getuige het vervolg.
14. gxf3 Lxf3 15. Da7!
Met de duidelijke dreiging Da8+ gevolgd door Lf5++ met mat.
Nu zijn plotseling de rapen gaar!! Wat te doen? 15. ... b6 faalt op Lxa6+. 15. ... c6 faalt op e6+. 15. ... Lxd1 faalt op Txd1 met de zelfde dreigingen. Zwart besluit tot een kamikazeactie.
15. ... Td5 Wanhoop!
18. Txd5 c5
16. Pxd5 Lxd5
19. Thd1 en opgegeven
17. Lf5+ Pxf5

Dat was leuk, tenminste als je wit hebt!
Uw columnist,
Gerrit van Oostrum