Te mooi om waar te zijn?


Te mooi om waar te zijn?
In het boekje "U bent aan zet" van Theo Schüster staat op één van de laatste pagina's een stelling waarbij de naam Kayser en Alkmaar 1951 genoemd worden. Er staat niet bij tussen welke personen de partij is gespeeld, dus het kan heel geschikt een analyse-diagram zijn. Kayser kan natuurlijk niemand anders zijn dan Eddy Kayser van het voormalige VVV. De stelling komt overigens ook voor bij Kurt Richter, "Kombinationen" uit 1965. Richter geeft het jaar 1953 en Alkmaar wordt Alkmar!
Geeft U nog een biet voor de zwarte stelling? Weliswaar heeft wit een kwaliteit geofferd, maar aan zet dreigt hij dodelijk met mat in twee. Maar zwart is aan zet en er zit een onwaarschijnlijke combinatie in die de zwartspeler de winst geeft.
Toetje toe.
Wit heeft zojuist Pc3 gespeeld in de veronderstelling dat Dameruil een gewonnen eindspel voor wit zou opleveren. Nou, zwart ging ruil inderdaad uit de weg. De zet waarmee zwart wit verraste kwam als een donderslag bij heldere hemel.
Succes met het oplossen van deze twee fraaie stellingen.

Reacties

Via Rob Spaans kreeg ik een link naar een uitgebreid artikel op de site van de Waagtoren, als je nog iets meer te weten wilt komen over de wondere combinatie van Eddy Kayser.
https://www.waagtoren.nl/2014/01/16/de-wondercombinatie-van-eddie-kayser/