The boys from Brasil

Kent u deze film uit 1978? Voor degenen die dit niets zegt even een korte beschrijving: Het is een enigszins bizar verhaal over een groep ex-nazi's met de nazi-kamparts Jozef Mengele in de hoofdrol. Hij is vast van plan om een nieuwe Adolf Hitler te creëren en deze dan weer aan de macht te krijgen. Het blijkt dat Mengele klonen (kopieën) van Hitler heeft gecreërd en ondergebracht bij gezinnen die qua samenstelling zoveel mogelijk identiek zijn aan het gezin waarin Adolf Hitler opgroeide. Dus een dominante vader en een zachtaardige moeder, waarbij de vader ook nog eens veel ouder was dan de moeder.
En de vader diende te overlijden rond het 13e levensjaar van de klonen, net als de vader van Adolf H. Al deze klonen (allen rond de 13 jaar oud ten tijde van het verhaal) willen later tekenen, schilderen, beeldhouwen of films maken, net als de jonge Adolf H. Hun vaders zien hun liever iets doen dat meer maatschappelijke zekerheid biedt. Een deel van deze groep ex-nazi's krijgt de taak deze vaders uit de weg te ruimen, domweg vermoorden dus, zodat de potentiële nieuwe Hitler zijn eigen weg kan gaan. Hoe dit verhaal verder gaat en afloopt laat ik aan uw nieuwsgierigheid over.
Misschien gaat u deze film alsnog zien of misschien vindt u het te bizar voor woorden, dat is allemaal geheel aan uzelf. Overigens speelt dit verhaal niet in Brazilië, maar in buurland Paraguay. Whatever zou je kunnen zeggen, Zuid-Amerika is toch één pot nat? Nou, niets is minder waar! Neem alleen de talen die worden gesproken maar. Het overgrote deel spreekt Spaans, behalve Brazilië (Portugees) en de drie Guyana's. Daar is de voertaal respectievelijk Engels, Frans en Nederlands plus nog een handvol inheemse talen.
Maar goed, we maken een sprong naar de tegenwoordige tijd en naar de link met de titel boven dit stukje (heeft totaal niets met nazisme te maken!!). Tussen 17 en 29 mei hebben 10 Waarders een online match gespeeld tegen 10 echte "Boys from Brasil", uit de omgeving of uit de stad Rio de Janeiro. Dat werd de match Capivaras (HHW) - Capibaras (Rio de Janeiro). Deze match kwam er op initiatief van Lucas Oliveira. Hulde daarvoor!!
De bedoeling was zoveel mogelijk mensen mee te laten doen. Dat aantal bleef uiteindelijk beperkt tot een tiental aan beide zijden. Eigenlijk 9 van ons tegen 11 voor Rio. Lucas schoof toen aan bij ons zodat we met 10 tegen 10 konden gaan spelen. De organisatie was door Lucas en zijn Braziliaanse collega zodanig gepland, dat elke speler alle andere partijen ook kon volgen. De speler waaraan je werd gekoppeld en jijzelf bepaalden onderling op welke dag en welk uur er gespeeld ging worden. Ons speeltempo was bepaald op 30 minuten met 30 seconden increment p.p.p.p. Alle partijen moesten worden gespeeld tussen 15 en 31 mei.
In al hun wijsheid hadden de beide organisatoren een opstelling gemaakt en die zag er als volgt uit, tussen haakjes de datum en waar nodig de tijd van de betreffende partij:

1.
(22 mei 13.00 uur)
(17 mei 21.00 uur)
(18 mei)

U ziet dat het zwaartepunt van de partijen in het Pinksterweekend lag. Ik ga van alle partijen een aantal partijfragmenten laten zien vanuit een diagramstelling, om te beginnen met de partij van Rick Smit. Hij en Danilo moesten tenslotte het spits afbijten. Dat zag er niet zo best uit, maar vervolgens won hij toch door middel van een zogenoemd plofmatje. Afijn, oordeel zelf, Rick speelt met zwart.
We komen erin na de 33ste zet van zwart, Df3. Wit speelt nu Dc1, waarmee hij pion g3 zomaar opgeeft. Echter, Rick ziet leeuwen en beren op zijn pad en speelt Kb8. Het spel golft daarna op en neer waarbij Rick steeds het beste van het spel houdt.
Het diagram hier linksonder geeft de stelling na zet 48 van zwart, Dc1+. Wit kan alleen maar Ka2 spelen. Er volgde 49. ... Dd2+, 50. Ka3 Dxd4. En wit speelt het ongelooflijke Dxb5?? Rick had niet lang nodig om Da1 mat te vinden. Dat was een mooie opsteker en hiermee dus een 1 - 0 voorsprong voor de onzen.

↑
↓

Tom speelde als tweede en deed het niet zo goed. Al snel kwam hij met zijn dame in een vervelende penning, zie diagram rechtsboven (Stockfish geeft hier al +4,9!). Daar had hij direct uit kunnen en moeten stappen, maar dat deed hij niet. Hij kreeg een flinke aanval te verwerken die hij niet meer te boven kwam. De stand was dus alweer gelijk, 1 - 1. Nu was het de beurt aan John Nieuwland, hij speelde dus met wit.
Zwart heeft zojuist Thb8 gespeeld, waar Ta8 uiteraard de beste was geweest. Wit, John dus, heeft geantwoord met g3. De schaakengine geeft hier -2,9, maar dat slaat direct om na 24. ... Pxb4?? Wit vervolgt met 25. a7 waarna zwart meteen in de problemen zit. De engine geeft meteen +1,9!! Zwart heeft niet beter dan Ta8, waarna wit het paard slaat. John speelde daarna niet iedere keer de sterkste voortzetting zodat zwart toch nog kon ontsnappen met remise.
De matadoren ontsnapten dus beiden een keer aan dreigend verlies, remise was dus min of meer een terechte uitslag. Ook de teams bleven vooralsnog in evenwicht:
1½ - 1½.
De zaterdag voor Pinksteren stonden maar liefst 4 partijen op stapel. Justin trapte af om 13.00 uur, waarna er elk uur een nieuwe bijkwam.
Justin speelt met wit en tot hier is het lekker in evenwicht. Hij besluit echter tot het desastreus uitpakkende 14. c5? Er volgde: 14. ... Pxe4, 15. Lxe4 d5, 16. Ld3 Lg4, 17. Le2 Lxf3, 18. Lxf3 Df4. En pion d4 valt waarmee zwart dus een prachtige gedekte vrijpion op d5 heeft. Hij probeerde nog wel tegenspel te krijgen op de damevleugel, maar dat werd in de kiem gesmoord. Het ging daarna van kwaad tot erger wat resulteerde in een nederlaag. En dus een 2½ - 1½ achterstand voor de onzen.
Dat was een mooie tussenstand voor the Boys from Brasil, maar konden ze dat ook vasthouden? Lees het vervolg zeer binnenkort op deze site (update webmaster: link naar deel 2)!!
Uw columnist,
Gerrit van Oostrum