Fred van Egmond, mede oprichter van de schaakvereniging, overleden

Ons bereikte de droeve tijding van het overlijden van Fred van Egmond.

Samen met Jacob Sturm was hij eind jaren zestig de initiatiefnemer van de oprichting van Schaakvereniging Heerhugowaard. Dat begon met een kleine enthousiaste groep. Er werd zelfs wel bij Van Egmond getraind aan de Van Duivenvoordestraat. Uiteraard bekleedde Van Egmond in de beginjaren bestuursfuncties zoals het secretariaat en de penningen. Dat laatste was aan hem wel toevertrouwd als filiaalhouder van de bank op het Raadhuisplein. Dankzij Van Egmond waren we ook prima verzekerd. Toen de brand aan de Lindenlaan, in de Lick, uitbrak gingen al onze borden, klokken en stukken verloren. Maar binnen no time hadden we via Van Egmond weer nieuw schaakmateriaal om mee te spelen.

Na een aantal jaren moest Fred van Egmond het schaken op de club even laten voor wat het was. Drukke werkzaamheden zorgden ervoor dat de donderdagse schaakavond erbij in schoot, maar Fred was altijd belangstellend over het reilen en zeilen van de club. Kwam je hem tegen, dan werd er steevast geïnformeerd naar het wel en wee op de club. Bij de Middenwaard simultaans kwam hij altijd wel even een kijkje nemen.

Daarna kwam er weer tijd vrij en bleef Fred regelmatig schaken tot en met seizoen '96-'97. Fred was een goed positioneel schaker, maar wat het meest opvallend was, was dat hij zo ontzettend kon genieten van een schaakpartij. En dan deed het eindresultaat er vaak niet zo toe. Hij zat altijd wel te glunderen achter het bord.

was getekend piet mk

bijgaand het krantenbericht: