Schaakjournaal 17-09-21

Heel binnenkort zullen we op de jeugdafdeling afscheid moeten nemen van Jayden v.d. Meulen. Jayden zit nu een dikke twee jaar op de club, en hij is echt verslingerd aan het schaken. Maar ja wat doe je als je gaat verhuizen naar Friesland. Wat is dat toch met Friesland ? Eerst onze externe wedstrijdleider naar Makkum en nu de familie v.d. Meulen naar Nij Beets. (Gerrit speelt nu bij Westergo hetgeen Kasper v.d. Meulen de opmerking ontlokte "zo kan je, je Go-vereniging noemen, maar noem je schaakclub dan Westerschaak". (en de schaakclub uit Damwoude heet Schaakwoude...)

Goed terschake ! Maar wat is nu het geval, het nieuwe huis van de familie v.d. Meulen was een voormalig B&B. Liggend in een prachtige rustgevende omgeving kwamen hier de nodige schakers om te overnachten als zij aan een toernooi in de omgeving mee gingen doen. Sem Koopman, moeder van Jayden kreeg van de voormalige eigenaar van het B&B een lijstje met namen. Of ik die kende ? Sam Shankland ! Danny Gormaly ! Erwin L'Ami ! Alleen de Jugoslavisch klinkende Aleksander Colovic was mij onbekend. "Ja", zei Sem, "nu slaapt Jayden in de zelfde kamer als waar deze grootmeesters geslapen hebben". Dat is toch wel leuk nietwaar.

Is Erwin L'Ami het toppunt van een "gentleman", dan is Danny Gormaly toch wel een beetje een ongeleid projectiel. Men leze hiervoor maar eens het hoofdstukje "Gormalygate" op bladzijde 216 van de Anekdotengids van Rob Spaans. Op de rechterbladzijde de zo dramatisch om het leven gekomen Arianne Caoili.

Tenslotte nog wat rookflarden uit de interne competitie. Locomotief Marijn Wester onder stoom. Tijdens de 3e ronde moest ook "good old" Karel Keesman onder zijn juk door. Maar de twee spektakelstukken van de avond waren toch wel de duels tussen Wijnand Buding en Emiel Piek en het treffen tussen William Thomson en Sergo Asoév. Om met die laatste te beginnen. Na een ingewikkeld middenspel (Sergo bediende zich van de enigszins verdachte Asoév-verdediging) belandden de heren in een eindspel waarbij William met Toren/Loper moest opboksen tegen Toren/Toren. Daarbij had hij wel de hulp van enige ver opgerukte vrijpionnen. De Schot verdedigde zich inventief ondanks de slinkende tijd. Na algehele ruil der stukken bleef er een pionneneindspel over dat nipt remise werd. Sergo hield een vrije randpion over, maar William was op tijd op b1.

Wijnand en Emiel besloten een lange laveerpartij met remise. Waarna Emiel zich verbaasde dat er gevluggerd moest worden. "Oh, is dit voor de beker ?" Het 1e vluggertje werd na algehele chaos wegens onreglementaire zetten en vallende vlaggen ook remise. Waarna in de 2e partij Emiel eindelijk orde op zaken kon stellen. En toen liep het wel richting half twaalf.

Was getekend Pieterpad