Eerste schreden op het Friese pad


Eerste schreden op het Friese pad
Eindigde ik de vorige column (link) met het ontbreken in SudWest Fryslân van RK kerken, het ontbreekt aan nog meer dan dat en wat ik erger vind: Schaakverenigingen! Ik ben me eerst eens gaan oriënteren in de omgeving binnen een straal van 20 km. Beginnen we in het noorden. Harlingen, daar was een vereniging, maar die is opgeheven. De resterende leden hebben zich aangesloten bij Franeker. deze gecombineerde club heeft nog geen 20 actieve leden. Interne competitie? Werkelijk geen idee, dus dat viel voor mij af.
In het zuiden heb je Workum, ca. 10 km van huis af. De plaatselijke club ODI heeft nog precies 10 leden die allen de 70 ruim gepasseerd zijn. Bovendien hebben zij te kennen gegeven dat als het ledental onder de 10 zakt, de club wordt opgeheven. Ook dat leek mij niet zo aanlokkelijk. Dan maar naar het oosten, Sneek leek op voorhand een leuke optie. Zij spelen 2e klasse KNSB. Nadere bestudering leerde mij dat zij weliswaar een vrij sterk team hebben, maar dat van dat team er vrijwel niemand intern meespeelt. Resultaat is dat er op een clubavond slechts 8-12 spelers meespelen! Dus ook dat viel wat mij betreft af. Ik ben nu dus lid geworden van Westergoo in Bolsward. De interne competitie levert steevast zo'n 20 deelnemers op. En het is op fietsafstand (ca. 10 km) van huis. Als het weer het toelaat ga ik dat ook doen. Tot zover mijn zoektocht.
Om wat sfeer te proeven heb ik eerst de ALV bezocht. Dat was op dinsdag 7 september en het was, ondanks de nog geldende coronaregels, een gemoedelijk gebeuren. Dus zonder heikele zaken, ook wat waard! De navolgende weken heb ik iniddels 3 partijen gespeeld die ik hier kort zal bespreken. Op de 14e werd ik gelijk ingedeeld tegen de heersende clubkampioen, Murk Vierstra. Het werd een wederzijdse theoretische ondervraging waarbij we al bij zet 17 de vrede tekenden. Zie hieronder en oordeel zelf. Ik speelde met wit.
       
1. e4 e5
5. e5 d5
9. 0-0 Lc5
2. Pf3 Pc6
6. Lb5 Pe4
10. f3 Pg5
3. d4 exd4
7. Pxd4 Ld7
11. f4 Pe4
4. Lc4 Pf6
8. Lxc6 bxc6
12. Le3 Dc7
       
Een bekende stelling in het Schots gambiet. Je kunt er voor kiezen eerst te rokeren, of bijvoorbeeld Db8 te spelen ipv De7. Het ging aldus verder:
13. Pd2 Pxd2
15. Pb3 Lb6
17. Pc5
14. Dxd2 0-0
16. Dc3 f6
 
En hier werd tot remise besloten. Ietwat aan de vroege kant, de partij moet nog beginnen. Mogelijke voortzetting kan zijn 17. ... fxe5 18. fxe5 met volkomen gelijke stelling.
Dat was voor mij een rustige binnekomer en tevens de eerste partij met klassiek tempo in 2 jaar. Je verliest dan automatisch wat van je scherpte. Dat werd mij vooral in de 2e partij duidelijk. Ik moest aantreden tegen de voorzitter, Gerrit Stornebrink. Het werd een Siciliaanse partij, maar wel een beetje a-typisch. De partij kabbelde een beetje tot ik op de 20e zet een vrijwel winnende voortzetting miste. Daarna vervlakte het en er werd 4 zetten later tot remise besloten. In de slotstelling staat Gerrit een fractie beter. Nu had ik zwart.
       
1. e4 c5
5. d4 cxd4
9. Pd2 0-0
13. h3 Lxg3
17. Db3 Dc7
2. Pf3 e6
6. Pxd4 Pc6
10. 0-0 Pe5
14. fxg3 Db6
18. c4 De5
3. c3 d5
7. Le3 Pf6
11. Lf4 Pg6
15. Dc2 Ld7
19. Dd3 Pe4
4. exd5 exd5
8. Le2 Le7
12. Lg3 Ld6
16. Kh1 Tac8
20. Pxe4
       
Ik speelde hier 20. ... dxe4, waarna het spel snel vervlakte. Maar wat als ik hier 20. ... Txc4! had gespeeld? Wit heeft dan een groot probleem, tenminste, dat dachten wij beiden na afloop van de partij. Zwart wint sowieso het paard terug en heeft ook een vitale pion geïncasseerd. Dat was het idee, maar wat als wit gewoon 21. Tad1 speelt? Wie heeft er dan eigenlijk een probleem? Zwart toch?
Achteraf is het makkelijk praten, maar het was dus goed dat ik de tekstzet speelde. Kansen, ook al zijn het geen echte kansen, moet je ter plekke benutten of in dit geval wegblunderen. Dat gebeurde (gelukkig) niet en de partij werd daarna snel remise gegeven.
Afijn, op naar de derde partij. Het bleek dat ik een partij op Lichess moest spelen tegen Jos Dolle, die momenteel in Frankrijk bivakkeert. In het team dat voor de FSB uitkomt was hij de laatste keer de topscorer van de hele klas, met de perfecte score van 6 uit 6! Het werd een hele lange partij, waarbij ik na bijna 100 zetten aan het langste eind trok. Ik kwam met voordeel uit de opening, maar liet hem terug in de partij komen. Ik had intussen een pion gewonnen maar gaf die knullig weer terug. Hij kon daarna zetherhaling forceren maar deed dat niet. Uiteindelijk moest ik een toren geven voor een verre vrijpion, maar ik had wel de f, g en h pion die al vrij ver oprukten. Dat werd hem noodlottig. Het Dame tegen Toren eindspel won ik vrij eenvoudig.
En zo begin ik mijn draai te vinden in het Friese. Af en toe een column naar HHW sturen zodat jullie ook op de hoogte blijven.
Uw Friese columnist,
Gerrit van Oostrum

Reacties

Deze column lag al even op de plank, inmiddels heeft Gerrit alweer 7 partijen bij Westergoo gespeeld. Het mag geen verrassing zijn dat hij nog steeds ongeslagen is.

Voor digitale support: https://www.westergoo.nl/