Open NK visueel gehandicapten

Ha, ha, op donderdag 25 november lekker met de trein naar Ermelo. Een weekend lang opgesloten in een mooi hotel om mee te doen aan het Open NK voor visueel gehandicapten. Open heeft in deze twee betekenissen, a) er kunnen ook ziende personen aan mee doen, die dienen dan vaak ook als begeleider van de visueel gehandicapten en b) open voor alle nationaliteiten.

Helaas en de rede moge bekend zijn trok het 6 rondige toernooi maar 19 deelnemers. Daarbij twee ziende personen, Willem Booij en Mark Schutte en één buitenlander zijnde de Duitser Norbert Rastruep. Vooraf werd Sergio Hernandan getipt als de grote kanshebber, dit gezien zijn rating, die een paar tandjes uitstak boven de rest van het deelnemersveld.

Jan Boer schoot als een raket uit de startblokken. Na vier ronden had hij evenzovele punten. Daarbij had hij wel mazzel tegen mij in de 1e ronde, want ik kon met een paardvork zijn dame winnen, maar zag dit te laat. In ronde 5 en 6 volgden echter twee nederlagen, waarmee Jan zijn hoge klassering om zeep hielp, ja een plaats bij de eerste drie zat er zelfs niet meer in. Sergio werd 1e, maar hij had het toch af en toe best lastig. Mark Schutte werd 2e. Hij was zeker een smaakmaker. In drie achtereenvolgende ronden offerde hij een toren op termijn, een volle dame om mat te kunnen geven en tenslotte nog een loper in partij nummer 3.

Ik zelf eindigde op 3,5 uit 6, inclusief een punt voor een bye in de 2e ronde. Na nog een nederlaag in de 4e ronde tegen Mark Schutte en een halfje in ronde 5, kon ik in de laatste ronde tegen de hoger gerate Norbert Rastruep nog een vol punt noteren. Voorts was het gezellig, er deden drie dames mee, te weten Marieke de Lange, Margriet Martensen en Eva Dekens. Gelukkig niet ziek geweest zoals die laatste keer in Roemenië, toen ik bedorven kip had gegeten en tijdens een schaakpartij moest overgeven.

Was getekend Richard Gooijers