Anton Molenaar Trofee

Door alle coronaperikelen hebben we dit seizoen een tiental speelavonden moeten missen. Hierdoor is er geen ruimte meer om ons vast te houden aan de oorspronkelijke seizoensplanning, waarin we 3 cycli met 11 speelronden wilden spelen. We hadden ervoor kunnen kiezen om het bij 2 cycli te houden, maar dan zou de laatste speelavond met het klassieke speeltempo al op 7 april plaatsvinden. Nu alle maatregelen losgelaten zijn, willen we juist weer volop genieten van gezellige donderdagavonden. Daarom heb ik in samenspraak met het bestuur een voorstel uitgewerkt. Op de ingelaste ledenvergadering van 31 maart zijn de leden akkoord gegaan met dit plan voor extra schaakplezier!
Anton Molenaar Trofee
We roepen een nieuwe competitie in het leven. Deze competitie noemen we de Anton Molenaar Trofee en zal per 21 april van start gaan. De meeste clubgenoten hebben Anton goed gekend, hij kwam decennialang als trouw lid vanuit De Noord naar de schaakvereniging. Totdat Anton in 2013 op 73-jarige leeftijd overleed. In zijn testament bleek Anton onze vereniging een mooie donatie achtergelaten te hebben. Zo spelen we wekelijks met een aantal schaakklokken die uit Antons legaat zijn gefinancierd. Het lijkt ons gepast om Anton te eren als naamgever van deze extra competitie.
Opzet
We hebben geen ruimte meer voor een volledige competitie, maar wel behoefte aan schaakplezier in het klassieke speeltempo (100 minuten + 10 seconden per zet). Daarom hebben we bedacht om 6 extra speelavonden te gebruiken voor 6 spannende schaakpartijen tegen gelijkwaardige tegenstand. Waar het bij de gewone competitie gaat om zoveel mogelijk punten te winnen (winst = 8, remise = 4, verlies = 0), draait het bij de Anton Molenaar Trofee alleen maar om ratingwinst. De speler die in 6 weken tijd de grootste ratingwinst kan boeken, die wint de Anton Molenaar Trofee.
Details
  • We spelen in het klassieke speeltempo (100 minuten + 10 seconden per zet), volgens de regels die gelden voor de interne competitie (bv. wel je zetten noteren).
  • De beoogde speelavonden zijn 21 april, 5 mei (Bevrijdingsdag), 12 mei, 26 mei (Hemelvaartsdag), 2 juni en 9 juni. Dit is inclusief twee feestdagen. Mogelijk dat we nog iets gaan schuiven in de agenda, dat zullen we dan helder communiceren via alle kanalen.
  • Iedere speelavond wordt er ingedeeld op basis van rating. Je krijgt de tegenstander die qua rating het dichtst bij jou in de buurt komt, dus spanning is gegarandeerd. Hierbij kan je niet twee keer tegen dezelfde speler uitkomen. Kleursaldo is in de indeling van ondergeschikt belang.
  • Als uitgangspositie voor de ranglijst geldt de interne clubrating na afloop van de 2e cyclus.
  • De indeling wordt ter plekke gemaakt, aan- en afmelden is daarom niet perse nodig, maar zorg wel dat je op tijd bent. Laat je gezicht uiterlijk 20:10 zien in de achterzaal van de Swan. Stuur mij een berichtje mocht je verlaat zijn, laatkomers zonder bericht kunnen geen partij meer spelen die meetelt.
  • Je hoeft niet aan alle partijen deel te nemen. Indien je speelt voor de (halve) finale van de beker dan telt jouw partij ook mee. Verhinderd zijn vanwege extern levert niets op.
  • De Anton Molenaar Trofee telt niet mee voor het clubkampioenschap. Alle partijen tellen wel mee voor de interne clubrating.
Zie ook: 🔗 Wedstrijdreglement sv Heerhugowaard seizoen 2021/2022
Datum Activiteit Speeltempo
Tot en met 7 april Cyclus 2 van de interne competitie 100+10
14 april Snelschaakkampioenschap 5+0
21 april 1e speelronde Anton Molenaar Trofee 100+10
28 april Rapidkampioenschap (ronde 1 t/m 4) 15+5
5 mei (Bevrijdingsdag) 2e speelronde Anton Molenaar Trofee 100+10
12 mei 3e speelronde Anton Molenaar Trofee 100+10
19 mei Finale rapidkampioenschap (ronde 5 t/m 8) 15+5
26 mei (Hemelvaartsdag) 4e speelronde Anton Molenaar Trofee 100+10
2 juni 5e speelronde Anton Molenaar Trofee 100+10
9 juni 6e speelronde Anton Molenaar Trofee 100+10
Zie ook: 🔗 Online agenda op onze website
Vragen
Wij denken met de Anton Molenaar Trofee een supermooie afsluiter te hebben voor weer een bewogen schaakseizoen. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben dan horen wij dat natuurlijk graag. Neem daarvoor het liefst per mail contact met mij op.
Met vriendelijke groet,
namens het bestuur,