Simultaangevers in Heerhugowaard, deel 1

Zo in de loop der jaren heeft Heerhugowaard een groot aantal simultaangevers gehad. Bij deze een klein overzicht. Het begon in 1972 met een simultaan bij Heiligenberg, georaniseerd door de Hoogovens. Wat daar de aanleiding voor was weet ik niet meer, maar ja, het was het jaar van de grote tweekamp nietwaar. Hans Bakker zorgde voor de organisatie. Er waren twee of drie simultaangevers. Dat waren in ieder geval Bert Enklaar en Berry Withuis en ik denk dat nummer drie Hans Ree wel eens heeft kunnen wezen. Misschien dat daar ooit nog een krantenknipsel van de voorschijn komt. (Delpher !!)

Uit Hensbroek kwam een driemanschap, die bij inschrijving de adressen Woudrustlaan 4, 6 en 8 opgaven hetgeen ondergetekende de snuggere opmerking ontlokte: "Oh, jullie zijn buren". Dat waren Guus Zilver, Willy Bernd Elbers en Jan van Haasteren. Ze werden alle drie korte tijd later lid van de club. Maar de bekende Jan hield het, het langst vol. Hij stond samen met Cees Beerens aan de wieg van de jeugdafdeling.

Ook bij de volgende simultaan waren de Hoogovens betrokken. In Casa del Norte, het zogenaamde "Spanjaardenhotel", waar Spaanse gastarbeiders logeerden, die bij de Hoogovens werkten, werd ter vermaak een simultaan georganiseerd. Theo van Scheltinga nam het op tegen een twintigtal leden van de club, aangevuld met een achttal Spanjaarden. Deze keken overigens verrast op, toen zij bij aanvang keurig in het Spaans werden toe gesproken door "Senor Tormente", Dhr. Sturm. Deze placht al een aantal jaren met zijn vrouw Lena te overwinteren in Spanje (Edificio Rey, een geschikt hotel voor een schaker niet waar) en had de taal prima onder de knie. Aan deze simultaan hebben we geen nieuwe leden overgehouden, nog Spanjaarden die wel eens een kijkje wilden komen nemen bij de "Ajedrez", vereniging.

Ter gelegenheid van het 1 jarig bestaan van cultureelcentrum De Schakel (1978), werd aan de s.v. gevraagd om een schaakevenement te organiseren. We schaakten toen overigens nog steeds in de Kuiters Hal. Het werd een simultaan. In eerste instantie wilden we graag Jan Timman de "coming man" van het Nederlandse schaak, maar deze had het te druk en via Withuis werd ons toen Jan Hein Donner toe gewezen. Ok leuk. Donner nam het op tegen 40 man en scoorde voortreffelijk. Uit mijn geheugen zo 36 overwinningen en 4 remises. Eén van de deelnemers was voor Donner geen onbekende namelijk Piet Veldheer, de man die tot 1963 de scepter had gezwaaid op het Hoogoven schaaktoernooi. Een jaartje later zijn we definitief van de Kuiters Hal overgestapt naar de Schakel.

Ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan van de vereniging in 1982 kwamen we op het idee een klokseance te organiseren. Hiervoor hadden we een vijftal schakers nodig die het tegen een mannetje of 8 per stuk wilden opnemen. Dat werden Wim Andriessen, Nico Hauwert en van onze eigen club Cees Beerens, Wim Driessen en Piet de Haas. De sterkeren van de club zouden het tegen de beide gastspelers opnemen. Die bleken weinig moeite te hebben met de "sterkeren". zij wonnen twee maal met 7 1/2 - 1/2. In totaal worden er 39 partijen gespeeld.

In een volgend artikel gaan we het hebben over de Torenbokaal en de Middenwaard seances

Was getekend Piet Konijn