Simultaangevers in Heerhugowaard, deel 2

Begin jaren 90 begonnen we met de Torenbokaal simultaans. Op initiatief van de Schaakvereniging en met medewerking van Sportprijzen Nico Rush en John's Hengelsport begonnen we buiten onder marktkraampjes met deze "roemruchte" serie. Waarom Torenbokaal ? Niet iedereen zal het weten, maar waar nu de Vomar huist op het Raadhuisplein, daar was vroeger het gemeentehuis met die foeilelijke klokkentoren.

Eerste simultaangever was Piet de Haas. We troffen het met het weer, maar bij de 2e simultaan, gegeven door Rob Hartoch was het toch wel minder. 's Nachts had de regen langdurig over de Waard gekletterd en we waren blij dat het op de dag zelve nog een beetje redelijk bleef. Aan de seances op het Raadhuisplein kwam een eind omdat we het risico van slecht weer te groot vonden en via contacten met winkelcentrum Middenwaard verhuisden we dan ook naar overdekt !

In de loop der jaren hebben we de nodige bekenden in de schaaksport in Middenwaard in actie gezien. Zomaar even een rijtje: Hans Böhm, Loek van Wely, Ivan Sokolov, Sipke Ernst, Dimitri Reinderman, Harmen Jonkman, Manuel Bosboom, Binaca Mühren, Frank en Mark Erwich, Danny de Ruiter en Dennis Keetman, Jelmer Sminia en Maaike Keetman. Ook Piet de Haas en "good old" Rob Hartoch kwamen nog weer in actie.

Vraag: Hebben wij er ooit leden aan over gehouden ? Dat zullen er niet veel geweest zijn, maar het was toch altijd een leuk publiciteitsstunt. Vooral als het winkelend publiek zich in grote getale om de borden begon te scharen en je vragen kreeg of de persoon in kwestie een bekende schaker was en zoja hoe sterk deze dan wel niet was.

Tenslotte besluiten we met simultaans die gehouden zijn in de Swan op de clubavonden of anders. Die werden gegeven door Harmen Jonkman, waarbij we moeten vermelden dat hij toen een vijfjarig contract had met de club om aan het 1e bord, het 1e achttal te versterken. Gelijktijdig gaf zijn zwager Georgiu Castaneda en klokseance. En dan laatstelijk hadden we de klokseance van Herman van Riemsdijk. Kortom we hebben een mooi scala aan kleurrijke figuren de revue zien passeren.

Nog enkele kanttekeningen. Hans Böhm wilde in de aanschuifsimultaan (want dat waren het) slechts tegen 12 borden spelen (en daar betaalde Rudolf Schimmel met MMGuide een aardig bedragje voor) zodoende nam Piet de Haas de overige borden voor zijn rekening. De twee speelden op het middenterrein ook nog een partij tegen elkaar en deze werd remise.

Jessica Sijs was lange tijd betrokken bij de contacten met de winkeliersvereniging van Middenwaard. Een brokje organisatie dat wel op het lijf geschreven stond.

Was getekend Piet M. Konijn

Ha, ha, een omissie, ook ben ik nog Piet Peelen vergeten ! Sorry Piet.