Het spel van de 81 velden

Als schakers denken we vaak aan vierkanten van 8 bij 8, maar afgelopen week was het tijd voor de 9 bij 9 figuren. Na 2 jaar zonder, was het in de week van 17 oktober namelijk eindelijk weer tijd voor het WK Sudoku. Deze 15de editie werd gehouden in Krakau, Polen. Dit jaar waren er ongeveer 200 deelnemers aan het WK, wat toch wel flink minder was dan voorgaande jaren. De Nederlandse delegatie bestond uit 6 mannen en 2 vrouwen, voorgaande jaren hadden we meestal wel 12 of 13 mensen mee. Voor mij was het de derde keer dat ik heen ging, maar dit keer stond er wat meer druk op als Nederlands kampioen. Voorgaande edities was ik 120ste en 81ste geworden, dit keer stelde ik me als doel om in de top 50 te eindigen en als beste Nederlander. Dit zou niet makkelijk worden, want 2 die voorgaande jaren beter waren en niet bij het NK konden zijn waren er nu wel weer bij.
Voor ik verslag doe van het verloop van het toernooi, zal ik eerst beschrijven hoe zo'n sudokutoernooi te werk gaat. Het toernooi bestond dit jaar uit 13 rondes, waarvan 10 individuele rondes en 3 teamrondes. Elke individuele ronde krijg je een boekje met 6-15 sudoku's erin en 20-60 minuten de tijd. Elke sudoku is punten waard op basis van de moeilijkheidsgraad, waarbij de totale score van de sudoku's in de ronde gebruikelijk optelt tot 10*het aantal minuten in die ronde. Meestal hebben de sudoku varianten in een ronde een gezamelijk thema. Dit jaar hadden we bijvoorbeeld thema's als Klassiekers, sudoku's zonder getallen in het begin en rekensudoku's. Bij de teamrondes zit je met een team van 4 en krijg je meestal 1 of 2 puzzels waar iets speciaals mee aan de hand is, meer hierover volgt later. Als je een ronde af hebt en alles goed krijg je een tijdbonus van 10 punten (50 bij teamrondes) per minuut die je over had. Voor het individuele klassement worden de scores van de 10 rondes opgeteld voor de eindstand. Voor de teams de scores van alle 4 de spelers in het team plus de score van de 3 teamrondes. Vervolgens worden er Playoffs gespeeld door de top 12 om de Wereldkampioen te bepalen. Dit jaar hadden ze nog iets nieuws bedacht om iedereen nog een kans te geven om de Playoffs te halen, de beste van elk land die niet al in de top 12 zat mocht naar de voorrondes van de Playoffs.
Voor het toernooi begonnen we op de maandag om 9 uur met 9 klassieke sudoku's in 25 minuten. Ik liet meteen zien in vorm te zijn, want ik wist er 5 af te krijgen, wat me een 32ste plaats opleverde en hoogste Nederlander. Wat volgde waren 5 wat mindere rondes met tussendoor nog 1 goede, waardoor ik aan het eind van de dag rond plek 50 stond met 765 punten, wat maar 5 meer was dan de nummer 2 van Nederland. We eindigden de eerste dag met een teamronde waarbij we 12 bijna lege sudoku's kregen waarvan we 2 kubussen moesten maken, waarbij de cijfers aan de rand hetzelfde moesten zijn als de aangrenzende rand van het vlak ernaast.
De tweede dag hadden we de rekensudoku's waardoor ik met 2 goede rondes flink wat punten kon pakken, maar door een slechte laatste ronde werd het nog erg spannend. Voor we de laatste resultaten kregen hadden we nog een teamronde. In deze teamronde ging het er net zo aan toe als bij schaken de teamwedstrijden, iedereen moest op volgorde van sterkte gaan zitten en daarna een 1 tegen 1 battle uitvoeren tegen dezelfde van het andere team, waarbij elke ronde uit 5 minuten bestond. Als je de sudoku eerder afkreeg dan je tegenstander en correct opgelost, dan kreeg je een punt. Was je sneller, maar was je antwoord fout, dan kreeg de tegenstander een punt. We zouden 5 rondes spelen en dan zouden de beste 16 landen naar de Playoffs gaan. Ze hadden alleen de sudoku's voor deze ronde wat te moeilijk gemaakt, want de eerste ronde hadden maar 4 mensen in de zaal de sudoku afgekregen binnen de tijd. De eerste ronde waarbij wij als Nederland 1 wisten te winnen was in ronde 3, waar ik het winnende punt wist te pakken. We wisten ronde 4 ook nog te winnen, maar moesten toen tegen het team van de Verenigde Staten. Hier zagen we voor het eerst het effect van een foute puzzel in actie, want mijn tegenstander was sneller, maar had een fout gemaakt, waardoor wij met 2-1 wonnen en als 7de plaats naar de Playoffs gingen. Hierin troffen we opnieuw het team van de VS en helaas maakte mijn tegenstander dit keer geen fout.
Gelukkig zag ik toen dat ik op de 40ste plaats was geëindigd, met een score van 1200 punten, 15 punten meer dan de tweede Nederlander op plek 41. Ik mocht daardoor als 12de van de 22 naar de voorrondes van de Playoffs. Deze voorondes zouden bestaan uit rondes van 1 sudoku, waar je 7 minuten voor kreeg. Had je het af en was het goed dan ging je door, bij een foute oplossing ging de tegenstander door en als de tijd om was zou de hoogst geëindigde speler doorgaan. In de eerste ronde trof ik de Zwitserse kampioen die op plek 131 was geëindigd. Ik wist de klassieke sudoku binnen 3 minuten op te lossen en won zo vrij soepel. In de tweede ronde had ik de kampioen van VK tegen die op plek 22 was geëindigd. Dit was een zeer spannende ronde, maar helaas was ik 30 seconden langzamer dan mijn tegenstander. Maar met mijn resultaat kan ik zeer tevreden zijn en ik hoop dat ik volgend jaar in Toronto het nog beter kan doen.
Was getekend,
Dennis Keetman
PS: Ik mag vanwege copyright redenen hier geen puzzels of voorbeeldpuzzels plaatsen. Maar voor de geïnteresseerden, de instructieboeken met voorbeelden van alle soorten sudoku's zijn te vinden op de pagina van het toernooi: https://www.wspc2022.com/wsc. Hier zijn ook de volledige uitslagen te vinden. Een paar aanraders voor schakers zijn de Chessudoku en de Anti Knight Sudoku, die beide in ronde 2 voorkwamen.

Super leuk om te lezen, Dennis!
En natuurlijk een geweldig resultaat.

Hallo Dennis

Kan je bij deze wedstrijden ook vals spelen ? (Een sudoku computertje ?)