Een honderdjarige jongeling en een onderbond in nood

Op zaterdag 4 februari togen Richard Gooijers en ondergetekende richting Zwaag, om precies te zijn naar de Kreek alwaar schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn zijn jubileumtoernooi ging houden. 100 jaar schaak in het Hoornsche ! Omtrent dit jaartal was nog wel wat te doen, daar lange tijd werd aangenomen dat 1922 het oprichtingsjaar was. Dankzij zorgvuldig spitwerk in de archieven werd toch duidelijk dat januari 1923 de juiste datum was. Laat dat maar aan Co Buysman over, die tekende voor een fraai jubileumboek. Wat de titel van dit stukje betreft; Caïssa-Eenhoorn is toch wel in Noord-Holland één van de meest actieve en bruisende clubs. Andere toppers natuurlijk niets te na gedaan.

De toernooivorm was bekend van het "Alles is anders" toernooi (Abbekerk) waarbij dus steeds met andere tempi wordt gespeeld. In groepen van 20 naar sterkte werden steeds partijen van 5, 10, 15 en 20 minuten gespeeld. En dat 8 ronden. Tel je dan de totale bedenktijd op, dan kom je op 100 minuten, een verwijzing naar de leeftijd van Caïssa. Richard Gooijers was na zijn teleurstellende Tata er toch wel op gebrand om hier een goed resultaat te laten zien en dat lukte. Richard schoot met 2 uit 2 uit de startblokken en kon deze start gedurende de dag goed vasthouden. In de middagsessie werden er nog eens 2 punten aan toegevoegd, dus eindigde Richard precies op 50% en daarmee was hij dik tevreden. Richard zat in groep 5 overigens. Ondergetekende, in groep 3, kon geen potten breken en moest het toernooi afsluiten met slechts 2,5 punt.

De hoofdgroep om het zo maar te zeggen was uiteraard sterk bezet. Dimitri Reinderman moest natuurlijk acte de presence geven als oud succesvol jeugdlid van de Hoornse club, maar hij zou het toernooi niet winnen. Ook Hing Ting Lai en andere toppers roken aan de 1e plaats maar moesten tenslotte ons aller Colin Stolwijk voor laten gaan. Een leuk succes voor de Heerhugowaarder.

Verder was het toernooi natuurlijk één grote reünie, waar het continu handjes schudden geblazen was en veel bijpraten. Heerhugowaard offreerde de jarige een DGT klok met inscriptie, die met veel plezier in ontvangst werd genomen door voorzitter Robbert van Dijkhuizen.

Nu even iets heel anders. Op 16, 17, 18 en 19 februari houdt de NSVG weer haar jaarlijks integratie toernooi. Een open toernooi voor blinden, slechtzienden en begeleiders. Plaats van handeling is Hotel Dennenheul in Ermelo (Opgave voor het toernooi kan nog tot 9 februari, ja, ik weet het, daar zijn we wat laat mee). Het probleem met de NSVG is dat zij continu in financiële problemen zitten. Door wegvallen van subsidies is het bijna onmogelijk om dit soort toernooien te organiseren. De NSVG zou dan ook blij zijn met iedere vorm van donatie, of dat nu een klein bedrag is of iets groter, iedere bijdrage is welkom. Mochten er onder onze clubleden mensen zijn die de NSVG een warm hart toedragen en een bedragje willen doneren, of in de toekomst mee te willen doen aan één van de toernooien van de NSVG, dan kunnen ze contact opnemen met Richard Gooijers of Piet Konijn en wij zorgen ervoor dat het geld op de juiste plaats terecht komt.

Was getekend Richard en Piet.

Op de foto: Dimitri Reinderman geeft simultaan in de Middenwaard

Reacties

Superleuk dat jullie naar het jubileumtoernooi zijn gegaan en Caïssa-Eenhoorn hebben gefeliciteerd met deze knappe prestatie. Jullie bezoek is niet onopgemerkt gebleven (link, link en link)!