Het wonder van Overdie

Het was zaterdag 11 februari een gezellige drukte in het Wijkcentrum Overdie. De Alkmaarse schaakvereniging Waagtoren ontving maar liefst 4 bezoekende tien en achttallen in de KNSB competitie. Uit het verre Leeuwarden kwam Philidor 1847 om het op te nemen tegen de Waagtoren 1, Paul Keres 3 uit Utrecht tegen het 2e team. Team 4 moest de degens kruisen met het 3e achttal van Magnus uit Schagen en Heerhugowaard 1 stond tenslotte ingepland tegen het 3e achttal van de Waagtoren. Een belangrijke wedstrijd om te zorgen dat we nog iets verder uit de gevarenzone konden geraken.

De beide teams waren een mengeling van jonge kaas, jong belegen, belegen en overjarig. Bij de Waagtoren waren het de jonge kazen die de punten scoorden. Daan de Vetten tegen jong belegen Lucas "bijna vader" Oliveira. Niet geheel nodig, daar beide combattanten toch gelijkwaardig uit de opening kwamen en Lucas een kwal winst mistte. De andere jonge kaas was Max Hooijmans, die de al niet meer zo jonge Mats Bakker een pionnetje ontfutselde en vervolgens in een dubbel toren/dame eindspel de winst niet meer uit handen gaf. Ook aan Heerhugowaardse zijde deden de jonge kazen wat van hen verwacht werd. Dennis hield Alex Albrecht onder druk en Marijn truukte zijn eveneens jonge tegenstander Chaim Bookelman. Teamcaptain Karel Kaasman, sorry, Keesman kwam na wederzijdse verwikkelingen remise overeen met Bert Buitink. Piet "extra belegen" had daar wat meer zetjes voor nodig tegen "good old" Ruud Niewenhuis. Een pion extra in een toreneindspel bleek niet voldoende.

Kasper zal wel met merkwaardige gemengde gevoelens terugkijken op deze middag. Tegenstander Leonard Haakman presteerde het om in zijn eerste 6 zetten zo'n beetje een volledig uur bedenktijd te steken. Dat hebben we zelfs Kasper nog nooit zien doen. Ja en dan het ongelooflijke, zelf nog in tijdnood komen ook. Maarten de Haas stond zeer prettig tegen Marten Coerts, maar liet pardoes zijn dame insluiten op een overvolle h-lijn. Overigens moest de schrijver dezes op een bepaald moment ongelooflijk lachen, toe hij bij de Alkmaarder, die met zwart speelde, een paard op h8 en een paard op h7 ontwaarde. Is dit een super Paard van Ree? Maarten had nagenoeg geen compensatie voor het geleden euvel en toen we in de ontmoetingsruimte hoorden dat Kasper alsnog de scalp van Haakman had gestolen dachten we: 4-4, Maarten kan nu wel opgeven. Groot was de verbazing dan ook toen Marijn binnenkwam met de mededeling dat Maarten alsnog remise had weten te bereiken. "Met de tanden aan de dakgoot", zoals hij dat later zo plastisch omschreef. Marten Coerts: "Na het winnen van de dame heb ik nog 30 zetten gespeeld en daarvan waren er zo'n 20 die allemaal bagger waren".

Eind goed al goed. We bedankten de beschermheilige van de Overdie, de heilige Martinus, waarna er ontzettend veel dames met hoofddoekjes binnen kwamen die met allerlei overheerlijke hapjes aan kwamen draven. Helaas voor hen hadden we al bij IJzer gereserveerd. Niet slecht die groenten-lasagna, maar Irish Coffee, nee, daar hebben er maar weinig kaas van gegeten.

Was getekend Pietje-extrabelegen