Het jaar van het (boze) Konijn


2023: Het jaar van het Konijn
Jaarlijks begint eind januari/begin februari een nieuw jaar volgens de Chinese kalender. 2023 staat volgens de Chinese dierenriem helemaal in het teken van het Konijn. In tegenstelling tot de westerse sterrenbeelden, is de Chinese dierenriem gebaseerd op het geboortejaar in plaats van de geboortemaand. Het Konijn is het vierde van alle 12 dieren in de Chinese dierenriem: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken.
Volgens de legende was het konijn trots - zelfs arrogant - op zijn snelheid. Hij was buren van Os en maakte altijd grapjes over hoe traag Os was. Op een dag zei de Jade-keizer, dat de volgorde van de dierenriem zou worden bepaald door de volgorde waarin de dieren op zijn feest arriveerden. Konijn vertrok bij het aanbreken van de dag. Maar toen hij daar aankwam, waren er geen andere dieren te bekennen. In de veronderstelling dat hij duidelijk de eerste zou zijn, ging hij opzij en deed een dutje. Toen hij echter wakker werd, waren er al drie andere dieren gearriveerd. Een van hen was de Os waar hij altijd op had neergekeken. In de Chinese cultuur vertegenwoordigen konijnen de maan. Sommigen zeggen dat het komt, omdat de schaduwen van de maan op een konijn lijken. Anderen zeggen dat het komt door de pure eigenschappen van het konijn.
Maar nu terzake: Piet schreef een paar weken geleden dat 2023 het jaar van het konijn werd volgens de Chinese astrologie (link). Dat deed mij denken aan een boekje dat wij (mijn oudste broer en ik) ooit eens gekocht hadden. Wie van ons het kocht weet ik echt niet meer, maar toentertijd kochten we veel dingen samen, onder andere boeken.
Het gaat om een boekje met de titel die hierboven en hiernaast te lezen valt. In de tijd dat we dat aangeschaft hadden waren wij beiden in hoge mate geïnteresseerd in het genre Science Fiction oftewel SF. Behalve dit boekje waren er nog wel een paar met intrigerende titels, bijvoorbeeld: Vlaag van verstand, een boekje van de hand van Poul Anderson, een schrijver die meerdere mooie SF boeken heeft geschreven. Zeer lezenswaardig wat mij betreft. Maar goed, dit boekje dus.
In 1956 schreef de Australiër Russell Braddon dit komische SF boekje. Het werd in 1967 herdrukt, in die tijd dat wij het kochten. Hierbij een korte omschrijving van de inhoud:
Australië heeft de heersende konijnenplaag bijna onder controle als er op een boerderij weer talloze konijntjes worden geboren. Het kunstmatig toedienen van myxomatose (een verwoestende konijnenziekte) heeft een konijnensoort/ras opgeleverd dat daar resistent voor is geworden. De eigenaar van die boerderij, een zekere Alfred Hill, heeft de aan de macht zijnde president Kevin Fitzgerald in het zadel geholpen en gehouden. Om nog langer te kunnen regeren is Fitzgerald verplicht Hill te helpen. Hij laat door een overheidsinstantie een nieuwe variant van myxomatose ontwikkelen.
Dat lukt, maar de konijnen zijn er toch maar matig gevoelig voor. Het middel, Supermix genaamd, blijkt echter extreem goed te werken tegen mensen. Personen die er mee in aanraking komen sterven binnen luttele seconden! Fitzgerald ziet daarin een mogelijkheid zijn macht flink uit te breiden. Hij laat het middel door medewerkers over de hele wereld verspreiden en op cruciale plaatsen opslaan. Vervolgens chanteert hij de grote machtscentra met dit middel. De rest laat zich raden. Ik verklap het niet, maar wel kan ik zeggen dat het gruwelijk uit de hand loopt en, zoals SF boeken uit die tijd betaamt, het komt niet goed!
Mocht uw interesse gewekt zijn, het is nog steeds verkrijgbaar via bijv. Bol.com
Uw Friese correspondent,
Gerrit van Oostrum