Open Toernooi Visueel gehandicapten

Het open ONK voor visueel gehandicapten (16 t/m 19 februari) trok dit jaar 29 deelnemers naar het altijd lommerrijke Ermelo aan de noordrand van de Veluwe. Het was weer goed toeven in hotel Dennenheul, waar de verzorging en de service van het personeel weer TOP was.

Het deelnemersveld bestond weer uit een mengeling van blinden, beperkt zienden en volledig ziende begeleiders. Even voor de uitsplitsing: er waren 13 zienden, 8 blinden en 8 personen met beperkt zicht. Bij die laatste groep moeten we dan nog wel de kanttekening zetten dat bij beperking over verschillende gradaties gesproken moet worden. Peter Smit uit het verre Wierum loopt zonder stok, maar hangt met zijn hoofd bijna op het schaakbord om te "zien" waar zijn stukken staan. Franky van Onacker uit het Belgische Brugge, ziet duidelijk meer. Aan de bar heb je niet direct het idee dat hij visueel gehandicapt is.

Roger Mehra van het Nijmeegse SMB was de grote ratingfavoriet. Met 1942 stond hij 60 punten voor op de nummer 2, de voormalig kampioen Sergio Hernandan. Die rol heeft hij volkomen waar gemaakt door het toernooi met 6 uit 6 te winnen. Dat betekende dat de achtervolgers op 1,5 punt kwamen. Dat was een viertal met Sergio Hernandan, Genaddi Gelman, Jetse Schoffelmeer en ondergetekende.

Mijn score werd opgebouwd door 3 overwinningen binnen 20 zetten op, laten we het netjes zeggen: wat mindere goden, een onnodige nederlaag tegen Gelman, een mooie remise tegen Schoffelmeer en tenslotte winst op Martin van Vaalen, een partij die intussen na te spelen is via de site (link).

Bij Richard liep het nog niet direct soepeltjes. Een prachtige stelling tegen Norbert Raestrup werd nodeloos weggegeven en ook tegen dominee Martinus Spriensma had er duidelijk meer in gezeten. Na een avondje flink doorhalen en enig voorbereiden op de laatste partij kwam er nog een vol punt binnen tegen Jeroen Ploeger. In deze partij probeerde Richard eens het Evans gambiet uit en dat pakte goed uit. Voorlopig staat 1.e4 weer op de kaart bij Richard. Richard eindigde inclusief een bye op 2,5 punt.

Nu nog enkele grappen en grollen die er in Ermelo over de toonbank rolden:
"Die meneer Bye is toch niet zo sterk, dat hij nog elke keer mee doet."
"Willem Bye heeft een Booij." (onee, andersom)
Hoe heet een schoonmoeder in het Chinees? Antwoord: Tang
Hoe heet een schoonvader in het Chinees? Antwoord: Bang van Tang.

Was getekend Pietbull