Karel Kuipvierkampen

Op vrijdag 5 mei togen we met zijn 3en richting Haarlem om deel te nemen aan de Karel Kuipvierkampen van HWP. In eerste instantie zouden Richard en ondergetekende met de Valys gaan, maar op de valreep konden we mee rijden met de ouders van Kacper Paraszczuk. Waarvoor eeuwige dank. Het toernooi werd gehouden in het gebouw het Spaerne, U begrijpt het al, gelegen aan het Spaerne. Het is van buiten een beetje een vreemd gebouw, beetje "old School" Amsterdam. Binnen is het echter zeer sfeervol, je kunt er de "Sir Lancelotzaal" aantreffen. Ooit heeft Heerhugowaard 1 hier eens een legendarische 8-0 overwinning geboekt. Dat was nog in de tijd dat we GM Harmen Jonkman binnen de gelederen hadden. Juist tijdens deze wedstrijd was hij de laatste die nog aan het schaken was. Terwijl iedereen al aan het bieren was, ploeterde Harmen nog voort, maar ja, hij zat dan ook tegen niemand minder dan Frans Arp en ja, Frans is af en toe zo glad als een aal (In het Engels: Glad as an eal). Maar dit tussen haakjes.

Terzake. Rond 8 uur konden de klokken aan en bogen een kleine 80 man zich over de borden. Kacper zat in een 6 kampje en voorts was het jammer dat in Groep 7 Frank Beverdam verstek moest laten gaan, zodat hier een stil zitter kwam te zitten. Jammer als je maar 2 van de 3 partijen kunt spelen. Dit werd door de sympathieke Koos Stolk gecompenseerd met een extra lootje voor de verloting van enkele flessen wijn na afloop.

Vooraf had Kacper opgemerkt, dat als hij snel klaar was, hij niet te lang zou wachten en met zijn vader terug zou rijden. Gelukkig had hij redelijk zijn tijd ingedeeld en waren we toch ongeveer gelijk klaar. Kacper had gewonnen, Richard liep tegen een nul op en ik zei de gek, smaakte het genoegen een WCM aan mijn zegekar te binden. Dat was Amy van Zutphen. In de opening deed ze één zet vrijwel à tempo en dat bleek een duidelijke fout. Ze verloor een pion en daarna kon ik via solide spel het punt binnen halen. Ze heeft overigens prachtige handen.

De volgende dag ging het wekkertje alweer vroeg aan de Foreeststraat (niet genoemd naar Jorden of Lucas of zo, nee deze van Foreesten kwamen uit de 16e eeuw en waren wel ingezeten burgers van de stad Alkmaar). Om half tien gingen de klokken weer aan voor de 2e ronde. Buiten was het enigszins broeierig, er dreigde een klein onweertje. Kacper moest tegen een jong Gentje, die zich de schaakregels zelf had aangeleerd en nu ongeveer een klein jaar schaakte. Dat bleek wel, want Kacper had de vis snel op het droge, via een mataanval via de h-lijn. De ochtendpartij van Richard was een ingewikkelde. Na zeer duidelijk beter gestaan te hebben, besloot hij de aanval te verleggen naar de damevleugel van zijn tegenstander, maar dit bleek niet de juiste keuze. Richard scoorde zijn tweede Ootje en de gifbeker was voor hem voor die dag nog niet leeg. Pietermanknecht had een uiterst spannende partij tegen de Bergense houwdegen Albert Dekker. In een versnelde Draak met tegengestelde rokades was het kijken wie het eerst de aanval kon openen. Het ging een beetje over een weer. Met ruil der zware stukken bleek de stelling in evenwicht. Albert meende nog een kansje te moeten wagen en marcheerde met zijn koning de vijandelijke stelling in. Hij kwam tot e5 maar dat bleek een wespennest te wezen. Na het afwijzen van een remiseaanbod maakte de Bergense school een elementaire fout en kwam pardoes in een verloren toreneindspel terecht. Ach, je moet soms een beetje geluk hebben.

In ronde 3 zette Kacper met een vlotte overwinning in de "Vienna" (zoals hij dat noemt) orde op zaken en sprintte met 3 uit 3 door de finish. Richard kwam in zijn 3e partij totaal gewonnen te staan, gebruikte teveel tijd en verblunderde onnodig een volle toren. Snel vergeten. Met wit tegen de sympathieke Sylvain de Ruijter, probeerde ik de Kevin Tan-aanval uit in het Londen systeem. Wel, het werkte bijna. Na wederzijdse 0-0-0 kon ik geen beslissend voordeel vinden. Offerde nog een kwal tegen een paard en een pion en bood vervolgens remise aan (Waarmee ik zo wie zo groeps winnaar zou zijn). Na enig nadenken door mijn tegenstander geaccepteerd.

25 Euro gewonnen, maar die ging toch voornamelijk weer op aan vloeibare middelen. Bij Janos nog even de dag door genomen. "Neem nou eens een paar knappe meiden in dienst Janos?" Tegen dat chagrijnige ponem van Antoniades hebben we nu al lang genoeg aangekeken.

Was getekend Pietermanknecht