Heerhugowaard 1 verliest laatste wedstrijd van degradatiekandidaat KC 5

In de laatste gezamenlijke ronde speelden we op 14 mei jongstleden tegen KC 5. Om onze promotiekansen te behouden moesten we in elk geval winnen. Bij verlies van De Uil 1 of HWP 2 zouden we dan promoveren. Bij een gelijkspel van De Uil hadden we ook nog kansen, maar dan moest er met 5 – 3 worden gewonnen. In het begin zag her bij ons goed uit.

Harmen(bord 1) speelde met wit de Doorschuifvariant van het Frans, kreeg een mooie aanvalsstelling en won vrij snel(0 – 1). Johan(bord 3) en Ivar(bord 4) stonden goed en van de rest van de partijen was nog niet zoveel te zeggen. Wat later kreeg Colin (bord 5) een remiseaanbod. Omdat hij in elk geval niet beter stond, heb ik hem geadviseerd dit aan te nemen (½ – 1½ ). Ivar won inderdaad vrij snel. Hij wist vanuit de Moderne Verdediging af te wikkelen naar een gewonnen eindspel( ½- 2½). Het tij begon echter te keren, want Rick(bord 7), die lange tijd goed had gestaan, was de draad kwijtgeraakt en verloor( 1½ - 2½). Jean Paul(bord 6) was inmiddels verloren komen te staan, maar kon doordat zijn tegenstander een tussenzet overzag, toch nog de remisehaven bereiken(2 – 3). Inmiddels was Gerrit(bord 2), die in het begin terecht een remiseaanbod had afgeslagen, minder komen te staan. Johan stond echter gewonnen en bij Oscar(bord 8) leek nog van alles mogelijk. Dus een kleine overwinning lag nog steeds in het verschiet. Gezien de stand bij HWP 2 en De Uil 1 zat er echter geen promotie meer in. Johan stevende in een mooie aanvalspartij op de overwinning af, maar strandde in het zicht van de haven. Hij kon nog remise door eeuwig schaak houden, maar dacht nog te kunnen winnen. Dit bleek echter niet het geval (3 – 3). Gerrit was steeds verder in het nauw gekomen en kon het niet meer bolwerken(4 – 3).

Zo waren van een 2½ - ½ voorsprong afgegleden naar een 3 – 4 achterstand. Het hing nu van Oscar af of we nog met een gelijkspel naar huis konden gaan. Hij heeft het nog lang geprobeerd, maar er zat niet meer dan remise in (4½ - 3½).

De uitslagen nog even op een rijtje gezet :

Bord KC 5 Heerhugowaard 1 4½ - 3½
1 Bart Feltman(1607) Harmen Jonkman(2412) 0 – 1
2 Arnoud Hendrikse(1707) Gerrit van Oostrum(1945) 1 – 0
3 Jonathan de Kleuver(1788) Johan Wester(1876) 1 – 0
4 Richard Breurkes(1642) Ivar de Hoogt(1885) 0 – 1
5 Sebastiaan Kerkvliet(1736) Colin Stolwijk(1826) ½ - ½
6 Wes Galekop(1877) Jean-Paul Ory(1919) ½ - ½
7 Fer Mesman(1740) Rick Smit(1706) 1 – 0
8 Frédérique Lacourt(1546) Oscar van Ewijk(1827) ½ - ½

Over het hele seizoen genomen moet ik concluderen dat we terecht niet zijn gepromoveerd omdat we op de beslissende momenten te veel steken hebben laten vallen.