Succesvol jeugdtoernooi in Zwaag

De 1e Grand Prix van dit seizoen werd zoals gebruikelijk is, gehouden in Zwaag in wijkcentrum de Plataan aan de pastoor Nuyenstraat. In totaal hadden zich 128 deelnemers aangemeld, maar na wat afmeldingen bleven er 124 over. De Heerhugowaardse jeugd was vertegenwoordigd door Jesse Suring, Boaz v.d. Brugge, Pieter Kooij en Vince van 't Hull. Van hen had alleen Boaz enige GP- ervaring. Voor de andere drie was het allemaal nieuw. Na de nodige plichtplegingen en een openingswoordje van Caissa Eenhoorn voorzitter Robbert van Dijkhuizen, konden de klokken in werking worden gezet. Met 20 minuten op de klok kon er natuurlijk goed na worden gedacht, maar ja, kinderen hebben dan toch weer de neiging om te snel te gaan spelen. Vooral in de opening. Ook het actie = reactie schaak en slaan wat je slaan kunt, viert hoogtij. Nagedacht gaat er pas worden als men in de problemen zit, één of meerdere stukken achter, of dreigende matten. In verloren stelling wordt vaak door gespeeld, in de hoop dat er nog een patwonder plaats vindt en inderdaad kwam dat in de lagere groepen regelmatig voor.

De Heerhugowaardse brigade deed het uitstekend, met als topper, Jesse Suring, die met overmacht groep 11 won. 7 uit 7 !! In groep 13 zaten Boaz en Pieter. Ook zij gingen niet zonder prijs de deur uit. Boaz tweede en Pieter, met gelijk aantal bordpunten derde. In groep 14 zat Vince en behoudens 1 nederlaag tegen de latere winnaar, wist hij alles te winnen, dus ook een mooie zilveren beker.

Op zondag 10 december is de volgende Grand Prix. Dat is de GP van Beverwijk, die gehouden wordt in het schaakwalhalla van Tata Steel, in de Moriaan in Wijk aan Zee. Gezien de beschikbare ruimte gaat dit een van de grootste jeugdtoernooien worden van Noord Holland. Ook de eigen regio krijgt weer zijn GP terug. Onder aanvoering van Simon Greve van Bergen wordt de GP in de Geist in Sint Pancras, nieuw leven ingeblazen. Datum, alvast voor de agenda, zondag 7 januari.

Was getekend, Piet Konijn