Heerhugowaard 1 - Bergen 1

Zaterdag 16 december mocht Heerhugowaard 1 in de vijfde speelronde van de KNSB 4e Klasse C aantreden tegen Bergen 1. Een wedstrijd tussen de laatst en een-na-laatst geklasseerde, een echt degradatieduel, een vier-punten-wedstrijd dus. En dat was ook te merken. Bergen had haar opstelling - zoals enigszins verwacht, maar desalniettemin wel enigszins teleurstellend - aangepast. Jan Keijsper met een rating van 1922 en een van de sterkste spelers van Bergen speelde op bord 7 tegen onze nestor, Piet Konijn I. Een dure vergissing zoals later zou blijken op de dag. Maar goed dan de wedstrijd in volgorde van uitslag.

Op bord 8 was Delano helaas snel klaar tegen Albert Dekker. Een tegenstander die Delano in goede doen zeker goed partij kan geven en zeker niet hoeft te verliezen. Helaas één zet direct gespeeld zonder nadenken en zonder de befaamde 'blundercheck' en de stukken konden in de doos wegens stukverlies. Een harde les helaas maar zeker niet de laatste partij van Delano in het eerste. Johan mocht het op het derde bord opnemen tegen Kees Kager, die er vanaf het begin alles aan deed om remise te houden (zonder oog voor eigen kansen). Na 15 zetten waarvan Johan er in de voorbereiding tijdens de lunch al 13 op het bord had gehad, had Kees ongeveer 45 minuten nagedacht en Johan net 3 minuten, plaspauze meegerekend. Helaas voor Johan vergat hij ook echt na te denken toen Kees een zet buiten het boekje deed en na een afwikkeling, niet eens geforceerd, met ongelijke lopers wist Kees niet hoe gauw hij remise moest aanbieden hetgeen Johan direct aanvaarde. De slotstelling was weliswaar toen gelijk maar Kees had het veel beter kunnen en moeten spelen en groot voordeel kunnen behalen, maar toch iets te gretig voor de remisevariant gekozen.

Vervolgens duurde het na deze snelle puntendeling wel enige tijd voordat partijen waren afgelopen en eerste indruk was dat we wel op 4 c.q. 4,5 punt zouden uitkomen. Marijn stond veel beter op bord 1, Dennis gewonnen op bord 2, Karel had op bord 4 ook een interessante stelling met een toren en pluspion tegen twee stukken, Maarten stond pion achter op bord vijf maar wel met ongelijke lopers, normaliter remise. Kasper overspeelde zijn tegenstander in het middenspel met fraai paardenspel en zou zeker een vol punt moeten zijn, ook iets te voorbarig genoteerd op het wedstrijdformulier zag ik later en Piet stond totaal verloren tegen Jan Keijsper die twee verbonden vrijpionnen meer had. Dus eindstand verwacht 4,5-3,5. Maar goed never a dull moment... Het liep allemaal anders voor een groot deel... niet qua totaal uitslag, maar wel op de individuele borden.

Marijn berustte na 4(!) remisevoorstellen van zijn tegenstander, totaal ongehoord in een veel mindere stelling, uiteindelijk wel in remise omdat hij het simpelweg heeft laten liggen helaas. Later ook Bergen aangesproken op dit onsportieve gedrag maar goed, je moet zelf ook de stukken laten spreken. Dennis overklaste zijn tegenstander in een open stelling met een mooie loperzet Lc4 waarna hij een kwaliteit won en vrij daarna ook de partij. Karel speelde een gedegen remise tegen een vrij sterke tegenstander.

En toen was het de beurt aan de held van de dag, Piet Konijn I, in volledig verloren stelling miste zijn tegenstander een paardvork en opeens had Piet een stuk tegen pion meer en konden de stukken vrij snel daarna ook in de befaamde doos. Boontje komt om zijn loontje met dat soort opstellingen. Totaal niet terecht gewonnen maar goed, Piet bleef attent en strijden en sleepte een heel belangrijk punt binnen zoals blijkt uit de einduitslag.

Omdat Maarten zich een zet na de tijdsnood fase vergiste (waarbij overigens opgemerkt dat Maarten nog aan zijn tegenstander vroeg of ze al bij de 40 zetten waren... en nee als antwoord kreeg), gaf Maarten prompt een kwaliteit en partij weg omdat hij in 20 seconden dacht nog een laatste zet te moeten doen die direct verloor. Mat is toch geen mat als de koning stiekem nog een vluchtveld heeft. Uiteraard moet Maarten zelf blijven schrijven en ook attent zijn maar niettemin niet heel sportief. Dus toen stond het opeens 3,5-3,5 met nog 1 bord te spelen.

Ik weet niet wat Kasper heeft maar hij speelde het klaar om heel HHW1 op de stang te krijgen, in ieder geval schrijver dezes. In zijn befaamde tijdnoodfase heeft Kasper immers de neiging om heel lang en heel diep na te denken over zetten die heel voor de hand liggen maar toch niet op het bord komen. Met 2 stukken meer wist Kasper nog een paar pionnen en een stuk terug te geven aan zijn tegenstander waardoor nog steeds sprake was van een gewonnen stelling maar toch... een paard voor tegen een pion is toch iets anders dan 2 stukken maar goed. Uiteindelijk zag Kasper dat hij veel beter stond en dat niet hij hoefde te verdedigen maar zijn tegenstander. Een voor een raapte Kasper de pionnen van de tegenstander op en uiteindelijk gaf zijn tegenstander in totaal verloren stelling op... ik zou nog even hebben doorgespeeld hoor Kasper ;-). Maar moet gezegd - Kasper heeft een uitstekende score extern met een TPR van 2097 en een winst minus verwachte winst van plus 1,57 na 4 partijen.

Na een enerverende middag uiteindelijk wel een terechte winnaar in punten maar wel met een aantal verrassingen op de borden, in het bijzonder Marijn, Maarten en Piet. Nogmaals chapeau voor Piet! Hij heeft de belangrijke 2-punten binnengesleept voor Heerhugowaard. De volgende wedstrijd is tegen de Waagtoren in februari 2024. Het degradatiespook hebben wij nu wel achter ons gelaten met een mooie 5e plek.

Heerhugowaard 1 1874 Bergen 1 1832 4½-3½
1 Marijn Wester 2008 Piet Krul 1743 ½-½
2 Dennis Keetman 2040 Coen Stoop 1966 1-0
3 Johan Wester 1940 Kees Kager 1814 ½-½
4 Karel Keesman 1841 Jasper Dekker 1930 ½-½
5 Maarten de Haas 1777 Ries de Vos 1771 0-1
6 Kasper van der Meulen 1786 Wouter Greve 1779 1-0
7 Piet M. Konijn 1724 Jan Keijsper 1922 1-0
8 Delano Buijsman   Albert Dekker 1730 0-1

🔗 Meer informatie op Netstand

Reacties

Superleuk stukje, Johan. Het is mij gelukt om een zwak excuus te verzinnen voor mijn mindere fase: Ik wilde extra lang genieten van de gastvrijheid van Opening '64/De Geist! Ook dank aan supporter Rinaldo Espis die ons lange tijd aanmoedigde.

Tijdens de wedstrijd werd mij EPO aangeboden door Rinaldo E. Hij is bekend soigneur in de wielerwereld.

Fijne overwinning! Gefeliciteerd!