Details en zand in het raderwerk

In een bondswedstrijd houden geluk en pech elkaar meestal in evenwicht. Op één bord heb je wat mazzel, op het andere bord lukt het effe niet. Alleen in onze wedstrijd tegen Purmerend 2 zat vrouwe Fortuna bij de tegenstander op schoot. Dat schaakt wat lastig, maar dan heb je wel houvast.
Nu in onze wedstrijd tegen Bergen, wel belangrijk i.v.m. wie de rode lantaarn mag vasthouden, was de pech/geluk factor redelijk gelijk verdeeld. Delano Buijsman zal zijn debuut iets anders voorgesteld hebben. Tegen sluwe vos Albert Dekker verloor hij volkomen onnodig een stuk in de opening (Alapin). Pech. Johanda maakte na 4 minuten bedenktijd tegen 40 van zijn tegenstander remise. "Er zat geen sap meer in". Nou ja, ik ga niet alle partijen af. Ik had al voldoende aan mijn eigen sores.
Tegen Jan Keijsper, mij wel bekend, kwam een gesloten Siciliaan op het bord met een loper op g2. Na enig laveren tegen mijn hangende d-pion zag ik een bepaald moment om hem op te spelen. Dit pakte niet helemaal goed uit daar één van mijn torens + mijn loper op b7 niet zo prettig stonden. Het gevolg was dat ik een belangrijke pion op de damevleugel verloor.
Appeltje eitje. Wit heeft twee verbonden vrijpionnen + bovendien een loper tegen een paard. Na: 1. Lb3 volgde Tc8 met wat kleine onduidelijke dreigingen (Tc1+ of Tc3). Mijn waardige opponent besloot tot 2. Td3 (tegen Tc3). Er volgde Tc1+, 3. Kf2 Pg4+, 4. Kg2 Tb1.
Van alle goden verlaten speelde wit hier 5. Lc2, vraagtekens schieten tekort. De pampers worden nat van de tranen (5.h3 is waarschijnlijk voldoende voor wit om de zwarte dreigingen te neutraliseren). 5. ... Tb2, 6. Tc3 Txc2, 7. Txc2 Pe3+.
En nu!? We leren altijd dat de koning in het eindspel via de diagonaal gaat. Maar hier is 8. Kf3 meteen fataal. Na 8. ... Pxc2 kan wit geen b5 spelen vanwege het schaak op d4. De a-pion (of b) gaat verloren. Kf2 was geboden. Dan wordt het nog even lastig voor zwart. Bijvoorbeeld: 8. ... Pxc2, 9. b5 Pd4 (Na slaan op a3 loopt de witte b-pion door), 10. a4.
Oké, het wint wel, maar je moet toch even op je hoede blijven. Dat valt na drie uur schaken niet altijd mee.
Was getekend: Pietbull