Waagtoren 3 - Heerhugowaard 1

Als straf voor mijn ondermaatse presteren afgelopen zaterdag neem ik als boetedoening “penitengiagite” de taak op me tot een verslag. Deze zal schaaktechnies weinig inhoudelijk zijn, daarvoor ergerde ik me te sterk aan mijn eigen incompetentie. Nee het zal vooral gaan over de sfeer van zo’n gezamenlijke ronde in Wijkcentrum Overdie. 4 Tientallen en 6 achttallen bevolkten op de 3e februari (the day the music died) de speelzaal van de Waagtoren. Wie waren dat ? Waagtoren 1 ontving LSG uit Leiden, Waagtoren 2 nam het op tegen Aartswoud 1. En wie ontwaren wij daar zowaar…niemand minder dan Jean Paul Ory getooid met zeer modieuze “pet” zou je hem bijna niet herkennen. Met Marc Helder heb je daar geen moeite mee. Die ziet er al 30 jaar hetzelfde uit. “Nog wel eens kotsen in de steeg, Marc ?”
We gaan voort. Heerhugowaard op volle oorlogssterkte tegen W3. Waarbij opvalt dat 3 koppels wederom tegenover elkaar zitten. Mats tegen Max Hooijmans, Ik zei de gek tegen Ruud Niewenhuis en Maarten tegen Marten (geef maar een dame voor Maarten)
De zaal wordt gecompleteerd door W4 tegenover Aartswoud 2 en W5 tegenover een achttal uit de Zaanstreek. Dat zijn dus 88 denkhoofden. Dat is 88 maal een bepaalde Elo-rating. Dat is 88 maal een macht aan schaakervaring. Jong talent (Tycho Bakker, Guido van Hesselingen, onze eigen Marijn, om er maar eens een paar op te noemen) tussen gevestigde orde. Waarvan er teveel zijn om op te noemen. En dan zijn er nog de grise eminances. Letterlijk grijs. Eén wil ik er wel opnoemen. Dat is de 1e bordspeler van Waagtoren 4. Henk van der Hauw. Ooit vormde hij, samen met Dim Buizer en de gebroeders Kwak een onoverwinnelijk schoolteam (voortgezet) dat in de jaren 70 landskampioen werd. Dat waren nog eens tijden.

Als de spanning te groot wordt begeven wij ons naar het vooronder. Het staat 3-3 met Maarten en Dennis nog aan de gang. Elke keer weer de vraag: Hoe staat het ?
De grootste acteur van de Waagtoren komt uit de speelzaal. Hoofd naar beneden en somber kijkend. “Wat heb je gedaan Egbert ?” Hij schud met zijn hoofd en we vermoeden het ergste. Dan verschijnt er een brede smile op zijn lippen en het vingertje gaat omhoog. Hoe hou je de boel voor de gek.
“Maarten heeft remise gemaakt”, klinkt het. Nu hangt alles af van Dennis. Een eindspel met wit Dame + Paard tegen Fasel (klemtoon op de laatste lettergreep) met Dame + loper en allebei nog een drietal pionnen. Het is een bloedlinke stelling. Daarbij komt dat Dennis minder bedenktijd heeft. Toch wordt het nog vrij snel remise, zodat de 4-4 haven bereikt is en daar kunnen beide teams wel mee leven.

Komende ronde hebben we vrij om daarna af te sluiten met een thuiswedstrijd tegen HWP/ZSC 2 op 23 maart en de laatste ronde uit naar Opening ’64 op 24 april.

Tenslotte nog een woord van dank aan de Range Rover van Johan Wester. Ik heb wel eens in mindere wagens gezeten. En een woord van dank aan onze trouwe supporters, Sandra en Delia Keetman, Rob Spaans, maar toch vooral aan Richard Gooijers.

Was getekend: Piet Klungel

p.s. Op de foto, Albert Dekker. Zijn team, Bergen 1 kwam eindelijk eens tot winst en niet zo’n klein beetje ook. Albert had zijn plaats afgestaan en voor verjonging gekozen. Daar kunt U overigens alles over lezen op de zeer leesbare site van sv Bergen.