Willem Groot: 28 juni 1933 - 5 mei 2024+

Afgelopen weekend is ons oudste lid van de schaakvereniging overleden: Willem Groot. Een prachtige leeftijd bereikt van 90 en ruim een half jaar. Toch waren de laatste jaren niet de beste. Gepijnigd door zijn bekende doofheid, slecht ter been zijnde en ook nog een verminderd zicht maakten dat hij langzaam in een isolement raakte en, dat weten we, tenslotte de wekelijkse schaakavond moest laten voor wat het was. Communiceren met Willem was lastig. Zittend op zijn bekende vaste plek in de hoek van de Swan, moest hem vaak gevraagd worden om niet te luid te analyseren. Samen met zijn oudere broer Hein (of Henk) had hij de vreemde gewoonte om tijdens zijn schaakdenkproces de velden aan te wijzen waar hij over nadacht. Lid geworden rond 1973, het speldje is hem nog juist op tijd overhandigd, is Willem altijd een trouw lid geweest. Schaker van gemiddelde klasse, misschien iets minder sterk dan broer Hein. Gedurende de jaren een trouwe speler voor de verschillende achttallen van de sv.

Willem kon met veel plezier en enthousiasme vertellen over zijn periode als onderwijzer. En dat ondanks het feit dat hij vaak te maken had met moeilijk "lerende" leerlingen. Hij wist ze goed te bereiken en te stimuleren. Wij zullen in Willem een gewaardeerd en vooral ook markant persoon gaan missen. Die stoel in de hoek hé, de Willem Grootstoel. Tenslotte nog een woord van dank aan het adres van Hans van Koningsbruggen, die de laatste jaren trouw, regelmatig bij Willem op bezoek ging om een partij (met hindernissen) tegen hem te schaken.

Willem is op een mooi moment gaan hemelen, 5 mei, en heeft intussen ook gezelschap gekregen van Aris Bouwens. Het wordt vol in het schaakboetje van de hemel!

Voor wie de uitvaart wil bezoeken, deze is op maandag 13 mei om 12 uur in de Waerdse Landen.

Reacties

We gaan Willem missen! Inmiddels is ook het overlijdensbericht uit het NHD toegevoegd aan dit artikel.