Donderslagen en Vuurwerk

Ik denk, laat ik eens een rustig plekje uitzoeken in de Swan. Ver weg van de Willem Groot tafel.  Tenslotte moest ik mijn krachten meten met onze herfstkampioen, Dennis de menace Keetman en daarbij zou ik al mijn concentratie nodig hebben. Ik had dan ook een bordje uitgezocht helemaal tegen de raamkant. De partij was nauwelijks begonnen of er begon buiten vuurwerk te knallen. Weliswaar niet dichtbij, maar toch goed hoorbaar. Spontaan wenste ik Dennis een gelukkig Nieuwjaar. “Er moet meer vuurwerk op de borden komen”, gniffelde de langslopende Hoekstra. Uiteindelijk werd het rond half negen toch stil en konden we onze hersens horen knorren. (Als ze knorren is het goed…)

Er zaten een paar vlotte partijen bij. Edwin “Duvel” Roemer hield het al snel voor gezien tegen Auke Nicolai. Wessel moest zijn meerdere erkennen in Bert van Brenk en Karel Otto toonde in de post mortum aan waar William Thomson het beter had kunnen doen. Nu tekenden de tweede team spelers voor een vlotte remise. De overige partijen duurden allemaal toch wat langer. De meesten tot in het 3e uur, met als uitschieter de partij tussen Tom en Maarten, maar daarover later.

Het kampioenschap van Obdam kwam op naam van Carlo, die Eric de Jong versloeg en daarover uitte Eric naderhand zijn ongenoegen. Hij had niet goed gespeeld vond hij. Kasper v.d. Meulen kwam al snel een stuk voor tegen Anton Molenaar, maar dat betekent tegen Anton nog niet dat je de partij al binnen hebt. Interessant kijkspel leverde de partij op tussen Gerrit van Oostrum en Nico Duin. Meestal is Nico snel tevreden met remise, maar ja dan moet de tegenstander wel mee werken. Gerrit was op grotere buit uit en dat betekende voor Nico, dat hij alle zeilen moest bij zetten. Waar Gerrit een sterk opstomend centrum had, plaatste Nico een tegenoffensief op de Damevleugel. Zoetjes aan kwamen er meer uitslagen binnen. Johan Wester herstelde zich van zijn deceptie tegen Kasper, door van Justin van Ingen te winnen. Peter Hoekstra was een maatje te groot voor Siem Appelman en Jan Blom komt weer een beetje in de bewoonde wereld (zijn zijn eigen woorden….) door van René Groenendijk te winnen. Zelf had ik steeds een lichte plus tegen Dennis, sterk paardveld op e5 en zwart had een losse boer op d5, maar het was onvoldoende om dat naar meer om te buigen. In de subtop vielen er verder meer remises, zoals Holdorp tegen Groenveld en Konijn 2 tegen Piek.

Aan het slot van de avond had iedereen zich om het bord van Tom Roelofszen en Maarten de Haas verzameld. Een Roelofszen in vorm is een gevaar voor iedere schaker !! Het kwam tot een paardeindspel met een verre vrijpion voor wit. En toen die eraf ging dacht ik, dat zal dan toch wel remise worden. Fout gerekend. Er zat nog iets in waardoor Tom  het punt als nog binnen sleepte. En zo blijft de interne maar steeds verrassen. Kasper v.d. Meulen zal de tussenstand na 3 ronden wel boven zijn bed hebben hangen….. Ach nog even 8 ronden volhouden Kasper…..

Volgende week de Spelletjesavond als tussendoortje in de Kerstmaand. Komt allen……

Was getekend El Canino