Donderslag te vroeg

Prematuur heb ik geroepen, dat we al kampioen waren. We, dat is Heerhugowaard 2. Okidoki, we kunnen nog ingehaald worden als we verliezen van MSC 2 (met 8-0) en Revanche wint zijn laatste wedstrijd. (met 8-0)  De beer verkopen voor hij geschoten is… maar geloven in sprookjes doe ik ook niet. Nee, dat rondje ga ik echt niet verliezen Tom Roelofszen. Overigens bij 4-4 tegen MSC trakteer ik team 3 en 4 en mezelf. Afgelopen donderdag kregen we Schaakgroep Koedijk 2 op bezoek, zij, in de achtervolging op het genadeloze Krommenie 2, Heerhugowaard 3 spelend om zo mooi mogelijk het seizoen af te sluiten. Een peptalk van Eric de Jong was dan ook niet nodig. Rond half 9 kon je een speld horen vallen. Van wie is die speld ? Wie heeft hier die speld laten vallen ? Het zal Karel Otto wel geweest zijn.

Eens even kijken wat vanavond bied ? Jean Paul speelt voor de beker tegen de in vorm zijnde Maarten de Haas. Oscar ziet een opening redelijk mislukken tegen Dennis. Ook beker. De rest zit intern te spelen, met een paar interessante potten erbij. Nico Duin en Adri Maijers.. in ieder geval njet. Zij zitten al snel aan de bar om naar van Gerwen te kijken. Tom Lambooij boekt zijn eerste winst intern tegen Rob van Dijk. Training helpt !! Veel gestiefel langs de borden van de bond. Al snel gaat het mis op de topborden. Hier zijn de Koedijkers iets te sterk, alhoewel Tom toch weinig onder doet voor Jan van Dam zou je zeggen. Dit keer wel. Hij verblundert een stuk. Ook Jan Blom komt in de problemen en moet de koning omleggen. Zo staan we 0-2 achter en begint TC de Jong zorgwekkend te kijken.

Terug naar de interne. Twee koppels zitten naast elkaar en op beide borden ontspint zich een interessant duel; Kasper tegen Gerrit en Rob tegen Karel. Legt Kasper, Gerrit over de knie..het ziet er alleszins goed uit voor wit. Bij het andere bord kan ik eigenlijk niet beoordelen wie er nu beter staat. Nu eens denk ik wit (Rob) dan weer denk ik Karel. Het laatste duel zou uiteindelijk in een fikse tijdnood eindigen. Jessica Sijs krijgt een gratis toren aangeboden door Piet van Veelen. Achterdochtig als Jessica is weigert ze dit kleinood, want haar moeder zei altijd al, dat ze geen snoepjes mocht aannemen van, van oudere meneren. Blijkt overigens dat Piet helemaal geen toren in de aanbieding heeft gedaan en alles gebaseerd is op …slecht overzicht. Willem v.d. Akker moet onder het juk van Peter Hoekstra door. Altijd lastig. De speld blijkt uit de hooiberg te komen.

Bij de bondswedstrijd wordt het spannend. Carlo Oud heeft iets terug gedaan en TC de Jong (hoest mogelijk hè, Jong en Oud zit naast mekaar. ) houdt Arno Vrins op een halfje. Toch ziet het er niet goed uit voor HHW 3 want op de borden 3 en 4 zitten de mannen Groenveld en Appelman in zwaar weer en ook de stelling van Emiel Piek op 7 baart zorgen. Hij heeft een beroerd slechte loper tegen een geweldig paard van tegenstander John Fokke. Gerard en Siem moeten inderdaad de eer aan hun tegenstanders laten, te weten Jan Rietveld en Willem Punt. De winst voor SG Koedijk is binnen en dus kunnen we al onze aandacht vestigen op de borden 7 en 8. Allereerst is daar de tijdnood van Emiel. Hij haalt de 36e zet, maar vergeet daarna te noteren. Dat hoeft toch niet meer… Ja, maar je krijgt er weer een kwartier bij. Vervolgens doet John een onreglementaire zet. Hij staat schaak maar ziet dit niet. Officieel moet ik (zei de gek) als hulpscheidsrechter, (hulp Piet) Emiel een tijdsvergoeding geven of John een tijds straf, maar aangezien ik niet weet hoe dit te regelen op de digitale klokken, laat ik het maar zo. En bovendien houdt Emiel zijn mond en schaakt door. Uiteindelijk geeft de witspeler een gewonnen stelling weg, belandt zelfs in een verloren stelling, verliest zijn laatste pion en gaat Emiel door de vlag. Remise ! Spektakel ! Wat wil een toeschouwer nog meer op een doordeweekse donderdagavond. (Ja een 9 darter van Wesley Harms zou wel leuk zijn…) En dan tenslotte onze grote magiër op het laatste bord. René Groenendijk. Wat is dat toch een ongelooflijk talent. Maar ja, als je dan de eindspelbehandeling ziet, dan vliegen de griebels toch weer over de grabbels. Een gewonnen toreneindspel bijna om zeep helpen. Ik heb beloofd binnenkort René wat te gaan bijspijkeren ( aan het kruis met hem !!) in het eindspel, Heerhugowaard 2, here I come. (Wacht maar af, die René die komt er wel.) Eindstand 3-5 voor Koedijk. TC de Jong is zo teleurgesteld, dat hij moppert, dat hij geen verslag gaat schrijven. Nou, Eric, dat hoeft dan ook niet meer, want dat heb ik al gedaan.

Terug naar de interne. Piet Konijn 2 geeft een mooie stelling uit handen tegen Martijn Aartsen en met een halfje is de één wel en de ander niet tevreden. Tijdnoodspektakel bij Rob en Karel, dat in het voordeel van Rob uitvalt. Kasper weet uiteindelijk niet voor een verrassing te zorgen, alhoewel hij er dichtbij is. Gerrit wordt wel meer met Houdini vergeleken. Jean Paul verliest verrassend van Maarten en zo zijn we weer een stukje dichter bij de finale van de Beker gekomen. Volgende week lekker snelschaken om de Sturmtrophee. De leiding is weer in handen van Gerrit en consorten. Komt op tijd heren schakers !!

Was getekend: El Canino