De Historie van Schaakvereniging Heerhugowaard. Een bijdrage van Wim Buizer.

Leuk om de verhalen uit de oude doos te lezen. In het tweede deel van de memoires wordt de vraag geopperd of “we” eerst in de Lick speelden en daarna in het Hescohuis, of andersom. Ik kan daar snel antwoord op geven;  Het was chronologisch gezien het Hescohuis waar we eerst speelden. Dim en ik waren net met de rest van het gezin Buizer, eind 1968, verhuisd van Alkmaar naar Heerhugowaard, naar Vosmaerlaan 49 en dat huis lag, geografisch gezien, schuin achter het Hescohuis aan de Erasmussingel (even het pleintje schuin achter het Hescohuis oversteken en dan links het steegje door...). Pa en ma vonden het, denk ik, wel een geruststellend idee dat we 's-avonds laat niet zo ver in het donker moesten gaan en ze zagen geen direct fysiek gevaar in die sport (ze vroegen zich wel af of het sport was..wij vonden van wel), dit in tegenstelling tot het voetbal, waarbij ik vrijwel wekelijks met de meest uiteenlopende blessures thuiskwam. 

Dim en ik hadden juist een jaar of twee geleden de eerste beginselen van het schaakspel van een buurjongen geleerd (we speelden veel liever buiten, ik vrijwel dagelijks straatvoetbal, maar het regende toen een aantal dagen achter elkaar en tja, je moet toch wat). En na enige tijd wonnen we vaker van de buurjongen dan hij van ons, terwijl wij toch dachten, dat hij een begenadigd schaker was.... Hij deelde ons mee, dat wij talent hadden en dat namen wij voor kennisgeving aan. Maar eenmaal in Heerhugowaard en na het lezen van een oproep in het plaatselijke sufferdje (de Koerier?) om je toch vooral aan te melden bij de schaakvereniging, want    

Het  (Hesco) huis was nog niet te klein en kon best nog wel wat extra leden herbergen. Het Hescohuis was overigens een doodgewoon rijtjeshuis, dat voor tal van culturele activiteiten werd gebruikt.

Wij waren dus benieuwd of het niveau dat Dim en ik hadden wel zodanig was, dat wij ons met echte, dus in onze ogen sterke, clubschakers konden meten. Natuurlijk verloren we partijen, maar we wonnen er ook best wel veel en dat stimuleerde natuurlijk om door te gaan....temeer omdat het seizoen na onze aanmelding een team in de NHSB werd ingeschreven. Op enig moment was het vaste team een echte beestenboel geworden: 2 Hazen (Piet en Maarten de), 1 Konijn (Piet) en 2 Buizer(d)s.  Maar natuurlijk ook Sturm en Wuis waren vaste waardes.

Ik ben in 1976 gestopt omdat ik in dienst moest en daarna elders ben gaan wonen, Dim meen ik, ergens begin 80-er jaren toen hij naar Denemarken verhuisde (waar hij nog steeds woont) en in de loop van de tijd veel in clubverband heeft gespeeld en nu ook wedstrijdleider van de plaatselijke schaakclub is. Zelf heb ik een aantal jaren bij de sv Middelburg gespeeld en daarna ook een aantal jaren bij Oostkapelle, waar ik alleen externe wedstrijden speelde, dit op verzoek van een collega, die ook bij de provincie werkte en tevens voorzitter van de sv Oostkapelle was. Daarna  ben ik niet meer echt actief in het wedstrijdschaak geweest, wel heb ik tournooien en spelers min of meer intensief gevolgd. In Zeeland ging ik vrijwel ieder jaar naar het sterk bezette HZ- toernooi; daar ben ik ook een aantal keer Wim Driessen tegengekomen. Ook ga ik regelmatig naar het TaTaSteel toernooi, waar ik ook regelmatig bekenden ontmoet. Schaken is, zo zie ik het, een steeds sluimerend virus, dat je nooit kwijtraakt...maar dat is ook niet erg!

Schaakvrienden, allen een hartelijke groet en succes met de partijen die nog gespeeld moeten worden.

In een tweede mail voegt Wim nog het volgende toe…

Na het Hescohuis zijn we naar De Lick zijn gegaan, waar natuurlijk een aantal zaken zijn gebeurd, die jij al hebt beschreven, zoals uitval elektriciteit en de brand. 

Ik weet wel dat mijn vader bezwaren had, want De Lick stond ook bekend als 'drugspand'.

Leuk, dat er weer een dameslid meedoet in de competitie. Destijds was Georgette Gouw de enige dame en dat was wel bijzonder. Ik weet niet tot wanneer ze lid is gebleven.

Groeten Wim Buizer.

Ja, Georgette Gouw, wie herinnert zich haar niet ! Rood haar, vond ze het leuk tussen al die kerels ?  Erg lang heeft ze het niet uit gehouden op de club, maar misschien had dat te maken met verhuizing of zo....Ik denk dat mijn volgende stukje maar eens geweid moet worden aan het vrouwelijk schoon wat (dat) we op de club hebben gehad.....