De eerste klap ...

Onze eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen was geen spannende te noemen.

Voor het seizoen begon en wij dus nog niet wisten hoe de opstellingen van de diverse teams eruit zou gaan zien, dachten wij dat ZSC misschien wel voor de bovenste plaatsen mee kon gaan doen.
Maar dat bleek een loze angst te zijn, zij hebben een beduidend zwakker team dan hun kampioensteam van vorig seizoen. Toch verwachtten wij een spannende wedstrijd, dat is n.l meestal zo in de eerste ronde.
De praktijk bleek anders uit te pakken, al snel werd duidelijk dat we de punten in Heerhugowaard zouden houden. Ik heb van de eerste schermutselingen weinig meegekregen, want zowel mijn tegenstander als ikzelf staken erg veel tijd in de eerste tien zetten, beiden ongeveer 1 uur.
Toen ik daarna eens op mijn gemak ging rondkijken, stond een aantal van ons al heel erg plezierig. Ik begon eens aan het achtste bord.

Oscar had in een Franse partij initiatief, en wel zodanig dat de winst een kwestie van tijd leek te zijn. Johan had een Aljechin op het bord waarin hij ook al snel een voordelige stand bereikte. Voor Karel op bord 6 gold eigenlijk hetzelfde.
Jean-Paul stond al een stuk en een pion voor, maar was nog volledig onderont-wikkeld, maar de aanval van zijn tegenstander leek te keepen, zij het dat zorgvuldig spel geboden was.
Colin, door zijn recente goede toernooiresultaten hoger geplaatst, hield zijn tegenstander goed onder druk. Bij mijzelf was eigenlijk nog weinig concreets te zeggen, hoewel ik het gevoel had dat mijn stelling meer mogelijkheden bood dan die van mijn tegenstander.
Naast mij had Peter Hoekstra (hij speelt dit seizoen weer mee, maar daarvoor hebben wij Ivar de Hoogt moeten inruilen. Die speelt nu KNSB in Delft) al snel een gezondere stelling dan de zwartspeler opgebouwd. Tenslotte Harmen, die een rustige opening koos en ook rustig aan beter kwam te staan.
Kortom, er leek een ruime overwinning aan te komen.
Die kwam er ook en zelfs groter dan gedacht. In een periode dat ik veel tiojd in mijn stelling stak, vielen de punten 1 voor 1 aan onze kant. Ik weet niet in welke volgorde maar toen ik op een zeker moment opkeek stond het al 4-1 voor ons. Dat was nog ruim voor de tijdcontrole. Enkel Peter, Colin en ik waren nog bezig.

Bij mij begon de tijd te dringen, en bij mijn tegenstander ook. Uit mijn ooghoeken zag ik dat Peter ook zijn punt incasseerde, 5-1 dus voor ons.
Mijn tijd was intussen erg geslonken. Voor de laatste 15 zetten had ik nog een minuut of vier over. Gelukkig deed mijn tegenstander mee aan dat diepzee denken, zijn tijd was nog korter.
Ik had mijn mooie stelling redelijk verkloot, maar had tegen een onbeschermde koning nog wel kansen. Dat betaalde zich uit toen ik een toren in liet staan. Gretig werd die gepakt, echter dat gaf mij de kans op een plofmatje op h2.
In één klap uit en een hogelijk verbouwereerde tegenstander. 6-1 dus.
Bij Colin was ook een vliegende tijdnood ontstaan, althans bij zijn tegenstander.
Toen die zet 40 moest uitvoeren viel zijn vlag. Overigens was de stelling al gewonnen voor Colin. En zo zijn we dus begonnen met een echte zevenklapper!

Frappant is dat ons enige verlies op naam kwam van clubkampioen Karel Keesman.

Heerhugowaard 1 1945 ZSC Sande 3 1861 7-1
1 Harmen Jonkman 2412 Ben van den Berg 1964 1-0
2 Peter Hoekstra 1904 Jesper de Boer 2058 1-0
3 Gerrit van Oostrum 1925 Remco van der Meer 2007 1-0
4 Colin Stolwijk 1869 Evert Blees 1838 1-0
5 Jean-Paul Ory 1941 Nicolaas Pos 1717 1-0
6 Karel Keesman 1822 Dirk-Willem Swart 1860 0-1
7 Johan Wester 1860 Machiel Moes 1782 1-0
8 Oscar van Ewijk 1833 Teresa Meija 1662 1-0

Toen ik op zondag en maandag de commentaren op de diverse clubsites eens na ging kijken kwam ik tot een aardig rijtje.
Aartswoud wil dit jaar eindelijk eens promoveren naar de landelijke klasse. Dat zou voor hen een prachtig moment zijn, zij bestaan volgend jaar 75 jaar!
Waagtoren 2 wil het verloren gegane terrein direct terug veroveren.
Ook Purmerend 2 heeft daartoe ambities. Dat zijn zomaar wat teams die er met de pot vandoor zouden kunnen gaan.
Wij scharen ons graag in dit rijtje, ook gezien de monsterscore van zaterdag.
Het belooft een spannend seizoen te worden.

De overige uitslagen uit de 1ste ronde zien er als volgt uit:

Wijkertoren 2 - Aalsmeer 1 5-3
Aartswoud 1 - Purmerend 2 5-3
Waagtoren 3 - Waagtoren 2 2-6
Kennemer Combinatie 4 - Caissa 1 3-5

Uw meer dan tevreden scribent:

Gerrit van Oostrum