Daar worden wij niet vrolijk van...

Ja, onze wedstrijd tegen de Langedijkers liep uit op een zeperd.

De uitslag doet vermoeden dat wij weggespeeld zijn, maar niets is minder waar, hoewel de nederlaag de hele avond al wel in de lucht zat.
Met 1 invaller, Anton Molenaar voor de op vakantie zijnde Willem van den Akker, konden we een spannende wedstrijd verwachten. Na zo’n drie kwartier spelen maakte ik een eerste rondje langs de borden.
Anton (sorry Anton) werd opgeofferd tegen Daan Bes. Het werd een Konings-Indische partij waarin het op dit moment nog gelijk op ging.
Nico Duin kreeg een Siciliaanse partij op het bord, nog niets van te zeggen.
Piet speelde zijn geliefde Orang-Oetan en kwam heerlijk te staan.
Mats had een Italiaanse opening tegen gekregen en stond een fractie minder.
Chris had het Engels op het bord, en dat belooft vaak een positioneel gevecht te worden, zo ook nu.
William kreeg een gesloten Siciliaans voorgeschoteld en stond gelijk.
Bij Karel was een mix van Philidor en Frans op het bord verschenen, op zich stond hij goed. Tenslotte Adri, die in een onregelmatig paardenspel terecht was gekomen met wederzijdse kansen.

Kortom, het leek op alle borden een spannen de aangelegenheid te gaan worden.

We maken een sprongetje in de wedstrijd, naar 21.30 uur, dus na zo’n anderhalf uur spelen. Hier en daar was er al at tekening in de strijd gekomen.
Deze keer van onder naar boven.
Adri stond eigenlijk wel lekker, mar nog wel gelijk.
Karel had een paar verkeerde beslissingen genomen en stond inmiddels slecht tot verloren.
Bij William was een moeilijke stelling ontstaan waar eigenlijk niet veel van te zeggen viel.
Chris stond positioneel gezond in een iets betere stelling.
Mats had het moeilijk, maar had mooie aanvalskansen.
Bij Piet was pas 1 pion geruild, het was volledig in evenwicht.
Nico had een ongelijke materiaal-verhouding gecreëerd, toren + 2 pionnen tegen 2 lichte stukken.
Anton had inmiddels een stuk verloren, hoe dat gebeurd was, geen idee….

Samenvattend zouden we wel eens nipt kunnen gaan verliezen.
Een half uurtje later begonnen de uitslagen los te komen.

Nico had een remiseaanbod gedaan dat werd geaccepteerd. Misschien stond hij aan het eind zelfs iets beter.
Een kwartiertje later kon Karel zijn koning omleggen. De tsunami van zwarte stukken die over zijn koningsstelling raasde was niet meer te keren. Jammer maar helaas!
Ook Anton moest de verwachtte nul incasseren, hij had het Daan Bes nog wel moeilijk proberen te maken, maar het bleef bij proberen. En dus 2½ -½ achter!
Niet zo veel later kwam Adri remise overeen. Gezien de stelling was dat een terechte uitslag. Vrij snel daarna, inmiddels 22.55 uur, won William zijn partij.

Na wederzijdse kansen trok hij aan het langste eind, 3-2 achterstand dus.
De laatste drie partijen moesten dus eigenlijk 2½ punt op gaan leveren.

Het klinkt misschien gek, maar die mogelijkheden hebben we nog gehad ook!
Chris kon een ingesloten toren ophalen, maar raakte een stuk aan waarmee hij dus die kans verspeelde. Er volgde een afwikkeling die de Langedijker twee verbonden vrijpionnen opleverde. Aangezien verder alles werd afgeruild, bleven er ongelijke lopers over en dus die twee vrijpionnen. Tot slot had Chris een vesting met koning en loper die theoretisch remise is. Hij greep echter mis met nog slechts 1 minuut op de klok. Dat kostte hem en ons een belangrijk half puntje. Jammer maar dit komt met schaken nou eenmaal wel eens voor.

Dus moesten de laatste twee matadoren hun vis op het droge zien te krijgen. Het leek Mats te gaan lukken, maar hij was iets te optimistisch waardoor hij de kous alsnog op de kop kreeg. Overigens zat er eigenlijk al niet meer in als remise. Ook Piet kon zijn lichte voordeel niet omzetten in winst. Hij verloor gelukkig niet, maar moest wel in remise berusten.

En zo werd de nederlaag toch nog onnodig groot.

Schaakmat 1 1721 Heerhugowaard 2 1680 5½-2½
1 Daan Bes 2093 Anton Molenaar 1566 1-0
2 Arjen van Verseveld 1796 Nico Duin 1799 ½-½
3 Andre Beemsterboer 1888 Piet Konijn 1 1804 ½-½
4 Chris Brinkhuis 1737 Mats Bakker 1552 1-0
5 Henk de Graa 158 Chris Holdor 1652 1-0
6 Peter Kru 1563 William Thomsom 1813 0-1
7 Jaap Landman 1560 Karel Otto 1650 1-0
8 Frans Scholtes 1545 Adri Maijers 1610 ½-½

De overige uitslagen van deze speelronde waren als volgt:

Caïssa 3 - Schaaklust 1 4½-3½
Magnus Anna Paulowna 2 - Waagtoren 5 2½-5½
MSC 1 - En Passant 1 7-1

Door deze uitslagen ziet de ranglijst er als volgt uit:

1 Caïssa 3 4 - 10½
2 MSC 1 3 - 11
3 Waagtoren 5 3 - 9½
4 Schaaklust 1 2 - 9
5 Schaakmat 1 2 - 8
6 En Passant 1 2 - 6½
7 Magnus/Anna Paulowna 2 0 - 5
8 Heerhugowaard 2 0 - 4½

We zullen de komende wedstrijden uit een ander vaatje moeten tappen, en ook een beetje meer geluk hebben.

Makkelijke wedstrijden zullen het geen van allen worden, maar je weet nooit hoe een koe een haas vangt. (Daar moet je ook een Vos voor hebben!).

Tot een volgende keer.

Uw non-playing captain