Laatste Donderslagen

Het was wel een vreemde laatste competitieavond die 22e mei (stemmen tegen de Eu) JP was al zeker van de titel, ongeacht het resultaat van Dennis Keetman. Auke Nicolai was als eerste klaar. De altijd getruukte Henk de Waal werd in zijn eigen spel binnen 10 zetten verslagen. Er kwamen her en der nogal wat vreemdsoortige stellingen op het bord. Dat konden jullie reeds bewonderen in de partij van Karel Oud tegen Adrie Maijers. Bij Gerrit tegen Karel Keesman ging er een kwal af omdat Gerrit een röntgenaanval op dame en toren overzag (of niet gezien had), waarna de voorzit zijn rug kromde en zijn pluspunten eens ging tellen tegen over de materiële achterstand. Dat bleek een dijk van een paard te wezen op e5 en zo hield de grote G. de partij na lange strijd remise.

Bij de andere Karel telden we het punt al bijna, want hier had Gerard Groenveld met wit zijn koning laten verleiden tot een uitstapje naar e3 en dat zonder OV jaarkaart en met alle zware stukken nog op het bord !! Heel vreemd dan ook om later te vernemen dat het toch remise was geworden. Nou ja, het merendeel van Karel’s partijen wordt remise nietwaar…. Mats was in zwaar weer terecht gekomen tegen William, de man in vorm. Toen er een paard op de c-lijn was binnengedrongen, gestut door een machtige toren op c1, was er aan materiaalverlies niet meer te ontsnappen.

Ook voor Kasper was het seizoen net iets te lang. Tegen Bert van Brenk was de motor een beetje op, een gevoel dat meerdere leden overigens op deze avond hadden. Jessica probeerde PK2 te paaien voor een vlotte remise, want dan gloorde er voor onze “one and only” de B-status. Maar Piet werkte niet mee en een door Jessica goed opgezette partij werd helaas door een paar onnauwkeurigheden, onhoudbaar.

De meest bizarre partij was ongetwijfeld die van de schrijver d6 tegen Maarten de Haas. Er kwamen zetten op het bord als Lc1-f4, gevolgd door Lf4-c1 en Dd8-f6 gevolgd door Df6-d8, vervolgens nog een keer Lc1-f4 en later weer Lf4-d2 hetgeen de langslopende Eric de Jong de opmerking ontlokte: “Als kinderen bij mij in de klas zo zouden spelen, dan moesten ze in de hoek gaan staan”. Overigens ben ik van mening dat als je de regels kent, je ze ook mag overtreden. Eric en Nico Dekker hadden hun laatste partij na gelijk opgaand spel vredelievend afgesloten en daarmee was Niek meteen winnaar van de bolletjes geworden over de 3e cyclus.

Meteen de eindstand maar in deze ranglijst:

1.Niek Dekker C +73

2.Bert van Brenk C +53

3.Mats Bakker B +37

4.Hans de Jong A +32

5.Karel Keesman B +29

6.William Thomson A +28

Tenslotte nog een klein onderzoekje. Aan het begin van het seizoen hadden we Intern 1 speler boven de 2000, Peter Hoekstra met 2011. Hij piekte na de 7e ronde naar 2015 en is (helaas) daarna alleen maar gekelderd. Hetzelfde verhaal geldt ook voor Dennis. Hij startte op 1985 en piekte na de 7e ronde naar 2012 en ging Hoekepoek achterna. Wat kunnen wij hieruit concluderen ? Gerrit was de andere speler boven de 1900 en nu aan het eind van het seizoen zijn we gestegen van 2 naar 4. 1800+ Begin seizoen 5, eind seizoen 4. 1700+ Begin seizoen 6, eind seizoen 6. 1600+ Begin seizoen 6, eind seizoen 7. 1500+ Begin seizoen 8, eind seizoen 6, 1400+ Begin seizoen 4, eind seizoen 6. 1300+ Begin seizoen 5, eind seizoen 5, 1200+ Begin seizoen 7, eind seizoen 7, 1100 + Begin seizoen 3, eind seizoen 3, 1000+ Begin seizoen 1, eind seizoen 2. Was getekend El Canino