HHW 3 - Revanche

Na de vette nederlaag in onze 1e wedstrijd tegen Caïssa 3 (6 – 2) wachtte ons in onze 2e wedstrijd de strijd tegen Revanche, die de 1e wedstrijd met 7 – 1 had gewonnen. Het zou dus weer een zware dobber worden. Dat werd het ook, spannend tot het einde, maar glunderende gezichten na afloop.

Op bord 1 moest Henk het opnemen tegen een tegenstander die 119 ratingpunten meer had. Dat was een beetje teveel van het goede. Henk kon het helaas niet bolwerken en moest al vrij snel in een nederlaag berusten.
Daarna kwam de uitslag van Emiel die op bord 6 speelde. Op het punt dat de matzet van Emiel bijna een feit was, kon zijn tegenstander een heleboel irritante schaakjes blijven geven, zodat Emiel niet verder kwam dan remise.
Vervolgens was het Eric, spelend op bord 8, die een overwinning kon aantekenen. Zijn tegenstander speelde tegen alle schaaknormen in gewoon door toen hij een stuk en 4 pionnen achter stond. Ook toen Eric een pion liet promoveren bleef deze ijzeren Heinig doorspelen tot hij bij mat niet meer door mocht spelen. Tussenstand 1 ½ - 1 ½.

De volgende uitslag was die van Jan. Jan gaat regelmatig op hoogtestage, heeft dus een ijzeren conditie, maar moest toegeven, dast hij ergens in de partij iets verkeerd had gedaan. Tot dat moment stond Jan naar zijn idee beter, maar het foutje keerde de zaak geheel om en zo was de nederlaag een feit. Tussenstand 1 ½ - 2 ½ .

Een blik op de nog gaande 4 partijen liet zien dat nog alles mogelijk was. Het zou wel eens uitermate spannend kunnen worden. Anton stond met een stuk achter duidelijk minder. Gerard stond in een gezonde stelling 2 pionnen voor. Bij Tjerk was het geheel gelijk en bij Kasper stond iets beter, maar er was nog weinig van te zeggen.
De duidelijkheid kwam toen we een half uur verder waren.
Anton, op bord 3, moest het onvermijdelijke accepteren en feliciteerde zijn tegenstander. Tussenstand 1 ½ - 3 ½ .

Ondertussen was er op bord 7 bij Tjerk veel gebeurd. Tjerk was een vol stuk voorgekomen en had ook positioneel een veel betere stelling. Dat zag zijn tegenstander ook. Dus kreeg Tjerk een hand toegestoken, die hij met veel plezier drukte. Tussenstand 2 ½ - 3 ½ .

Gerard , op bord 4, was in een eindspel terecht gekomen, waarin hij een dame had, waar tegenover stond, dat zijn tegenstander een pion had, die wel heel dicht bij het promotieveld was. Deze pion werd echter door de eigen toren van de tegenstander geblokkeerd en Gerard zorgde ervoor, dat als de toren weg zou gaan, de pion geslagen zou worden. Ondertussen had Gerard alle ruimte om met zijn dame de aanval op de koning in te zetten, daarbij gesteund door 2 oprukkende pionnen. Zijn tegenstander zag het nutteloze in van de situatie en gaf terecht op. Tussenstand 3 ½ - 3 ½ .

En toen draaide alles op onze youngster Kasper. Een eindspel , waarbij Kasper een vrije centrumpion meer had. Verder had ieder nog een toren. De koning van de tegenstander was dicht bij de vrije centrumpion van Kasper. Bij beiden verdwenen er nog een pion van het bord, totdat Kasper een afruil van de torens kon afdwingen. Zo kreeg hij 2 vrij pionnen en Kasper speelde het eindspel voortreffelijk. Een tactisch pionzetje zorgde ervoor, dat in ieder geval 1 van de vrijpionnen zou doorlopen en de tegenstander kon Kasper feliciteren. Dat deden de toeschouwers met veel enthousiasme ook, want Kasper sleepte door zijn prima eindspel de overwinning uit het vuur.
Kasper bedankt!
Eindstand 4 ½ - 3 ½. De eerste punten zijn binnen.

De uitslagen op een rijtje:

Heerhugowaard 3 Revanche 4½-3½
Henk Rijksen (1693) R. Sneeuw (1812) 0–1