2020 - 2021

Schaakpauze door Coronavirus

Door de opmars van het Coronavirus is het schaakseizoen bij sv Heerhugowaard tot nader order gepauzeerd.

Om het virus een halt toe te roepen heeft het kabinet de nodige maatregelen vastgesteld, welke op meerdere punten botsen met onze clubavond. Onze speellocatie café De Swan moet de deuren voorlopig gesloten houden en ook de amateursport heeft de nodige beperkingen. Het bestuur van sv Heerhugowaard heeft daarom besloten om vanaf 13 oktober alle schaakactiviteiten op te schorten (met uitzondering van het jeugdschaak). Zolang de maatregelen een fysieke schaakavond in de Swan onmogelijk maken, zal er uitsluitend online geschaakt worden bij sv Heerhugowaard.

Het schaakseizoen 2020-2021 kende voorlopig zes interne speelronden (waarvan de laatste twee ronden met versneld speeltempo). Wanneer de Coronasituatie het weer mogelijk maakt dan willen we graag onze schaakactiviteiten hervatten, we zullen te zijner tijd inschatten hoe we hier invulling aan kunnen geven. Hou er rekening mee dat het schaakseizoen 2020‑2021 mogelijk tot in de zomer kan uitlopen. De geplande externe competities zijn geannuleerd, de KNSB gaat een alternatief verzinnen wanneer de tijd daar rijp voor is.

Neem voor vragen contact op met iemand van het bestuur. We zullen u blijven updaten, zowel via onze website als via de mail/telefoon. Blijf gezond en tot snel achter het schaakbord!

Speeken mag (niet)

Laatst werd ik online er op een onmeedogenloze manier - mooie stijlfout, zo hoorde ik ooit iemand zeggen: "dan verbrandt je levendig". Was op een Turks strand, maar dit terzake - van af geschoven. Onwillekundig vraag je, je dan af of de persoon, met gelijke rating niet gebruik maakt van verboden middelen. Je gaat altijd uit van eerlijkheid van de persoon aan de andere kant van de line. Hoe het ook zij, ik moest hierbij denken aan twee anekdotes uit de denksportwereld.

Inspiratie deel 2

In de vorige column heb ik in dit onderwerp afgetrapt met de categorieën Oorlog, Verhalend/Vertellend en Feest. Ik heb dus nog 7 categorieën over. De bedoeling is dat ze allemaal aan de orde komen. Dat worden hoogstwaarschijnlijk drie columns. Ik begin deze column, de tweede dus, met Overige ellende.

Lezen over schaken

De corona-maatregelen worden nu ook nog kracht bijgezet door het winterweer. Het schaken op de club is voorlopig nog niet mogelijk, maar de omstandigheden geven alle aanleiding om op de bank of voor de open haard met een goed boek plaats te nemen. En waarom dan niet met een boek over schaken?

Stukgelezen

Ik denk ik zal nu maar een andere kop verzinnen (ipv Kom uit de boekenkast) Ik zal zo een jaar of 16/17 geweest zijn toen ik voor mijn verjaardag "Thieme's Schaakboek" heb gekregen. Zij, afkomstig uit Zutphen, gaven ook boeken uit over sterrenkunde en geschiedenis. Dat boek heeft mij een zomer gekost. Terwijl de kameraden buiten aan het voetballen waren, zat Pietermanknecht met een schaakbord voor zijn neus de partijen uit dit boek na te spelen.

Gevonden in mijn boekenkast

Ik heb inmiddels vrij veel boeken staan, maar deze, Oordeel en plan van onze eigen, enige wereldkampioen Max Euwe, heeft een speciaal plekje bij mij. Het was het eerste echte schaakboek nadat ik de beginselen had geleerd (uit een boekje van Slavekoorde). Het leuke voor mij is, dat het in mijn geboortejaar is uitgegeven. Bijzonder maakt dat mijn exemplaar een van de allereerste moet zijn geweest. Waarom ik dat denk? Kijk maar naar de volgende foto. Dit exemplaar is ooit aangeboden ter recensie, dus moet het er eentje zijn uit de eerste druk!

Abonneren op RSS - 2020 - 2021