2022 - 2023

BekersprookjesDe beker is de kortste weg naar Europa! Met slechts 5 of 6 overwinningen kan je ook bij sv Heerhugowaard een hoofdprijs winnen. Door het knock-out karakter is onze bekercompetitie ieder jaar weer een groot spektakelstuk. Deze aflevering staat in het teken van de bekersprookjes van de afgelopen 10 seizoenen. Waar Spakenburg in het voetbal verbaasde, hebben wij onze eigen verrassingen. En binnenkort zullen er meer volgen: Nog maar twee weken totdat het nieuwe seizoen nieuwe kansen biedt, dus ook nog maar twee statistiekenartikelen te gaan (deel 1) (deel 2) (deel 3) (deel 4) (deel 5) (deel 6) (deel 7).

Snelle gastenTot nog toe gingen mijn statistieken over de reguliere clubavonden in het klassieke speeltempo. Daar komt nu verandering in. Het heeft voor een kleine vertraging gezorgd, maar ik heb inmiddels alle snelle schaakavonden in mijn systeem gestopt. Dit wilde ik vooral omdat de snelle schaakavonden ware schaakfeesten zijn, waarbij we vaak vele lieve schaakvrienden mogen verwelkomen. Deze week zoeken we de grootste party animals. Mocht je de eerdere edities gemist hebben, dan plaats ik hier weer de linkjes (deel 1) (deel 2) (deel 3) (deel 4) (deel 5) (deel 6).

MedaillespiegelsEen paar maanden geleden ontstond het plan om een aantal statistieken te presenteren. In het begin leek het een uitdaging om aan 10 afleveringen te komen, maar gaandeweg blijkt het tegendeel waar: Er is nog zoveel dat ik wil presenteren in een paar weken! Deze week daarom een dubbeldik nummer. In dit nummer staan overzichten van alle grote winnaars en koplopers van de interne competitie. Verwijzingen naar eerdere afleveringen in de links (deel 1) (deel 2) (deel 3) (deel 4) (deel 5).

Goliath - DavidDeze week staan de statistieken in het teken van underdogs die het onmogelijke waar hebben gemaakt. De afgelopen 10 seizoenen hebben we meerdere schaaksprookjes beleefd in de interne competitie van sv Heerhugowaard. Miracle on Ice is er niets bij, Steven Bradbury is een pechvogel vergeleken met sommige schakers. Versla jij volgend seizoen ook een Goliath? Met dit 5e deel is de zomerstop over de helft, we tellen alweer af richting het nieuwe seizoen (deel 1) (deel 2) (deel 3) (deel 4).

CupidoAls wedstrijdleider voel ik mij soms net Cupido: Ik probeer matches te maken tussen twee schakers die er samen een feestje van mogen maken. Sommige clubgenoten worden bovengemiddeld vaak aan elkaar gekoppeld, daarover zijn leuke statistieken te genereren. Het vierde artikel in deze statistiekenreeks staat daarom in het teken van veelvoorkomende matches. Zie ook nog de eerste drie delen van deze serie (deel 1) (deel 2) (deel 3).

Waarom ik vanavond verloren heb

Kasper heeft ons heerlijk verrast met een aantal onderzoeken (je kunt in deze niet spreken van onderzoekjes) naar allerlei records binnen de club waar het gaat om series overwinningen, series remises, etcetera. Bij deze voeg ik graag de resultaten toe van mijn onderzoek naar de reden van het leiden van een nederlaag, inclusief de gescoorde percentages.

64 tinten grijsWe zijn toegekomen aan het derde deel van de statistiekenreeks die ik deze zomer op onze website plaats (deel 1) (deel 2). Deze week ligt de focus op het effect van de speelkleur op ieders resultaten. Welke schakers hebben het meeste voordeel van wit? En wie scoort eigenlijk heel goed met zwart? Voor welke kleur kan jij meer training gebruiken?

Wie heeft de langste?In deze zomerstop ben ik begonnen aan een serie statistieken over de afgelopen 10 jaar. Vorige week keken we naar de schakers die dit decennium het vaakst van de partij waren (link), maar er zijn natuurlijk ook statistieken te verzinnen waarin nieuwere clubleden ook uit kunnen blinken. In dit tweede deel presenteer ik de langste reeksen/series die clubgenoten de afgelopen 10 jaar hebben neergezet in de interne competitie van sv Heerhugowaard.

Meeste klassieke partijen intern 2013-2023Na dit seizoen is het 10 jaar geleden dat ik het intern wedstrijdleiderschap van Willem van den Akker mocht overnemen. Sindsdien kan ik mijn frustraties op jullie botvieren, ter compensatie voor het gegeven dat ik thuis niets te vertellen heb. Uit dankbaarheid voor jullie geduld lijkt het mij leuk om deze 10 jaar af te sluiten met een 10-delige statistiekenreeks over de afgelopen 10 jaar interne competitie. Alle clubgenoten van de afgelopen 10 jaar zullen hierin de revue passeren.

De omloop van Vuilpanne

Het was duidelijk dat onze formatie aandachtig in het oog werd gehouden door de concurrentie. Met Henk de Waal hadden we natuurlijk een sprintkanon van formaat in de gelederen en in het hooggebergte was al onze hoop gevestigd op het tanige lijf van Gerard Reijnen. In het begin werd de vaart erin gehouden door tempobeul Dick Nicola, zodat van ontsnappen geen enkele sprake was. Ja, behoudens een luttele poging van Ted Dudink, van Biljartvereniging de Kromme Keu. Deze werd door een gezamenlijke actie van Dick en Maarten de Haas al snel teniet gedaan.

Pagina's

Abonneren op RSS - 2022 - 2023