Verslagen

Het wonder van Overdie

Het was zaterdag 11 februari een gezellige drukte in het Wijkcentrum Overdie. De Alkmaarse schaakvereniging Waagtoren ontving maar liefst 4 bezoekende tien en achttallen in de KNSB competitie. Uit het verre Leeuwarden kwam Philidor 1847 om het op te nemen tegen de Waagtoren 1, Paul Keres 3 uit Utrecht tegen het 2e team. Team 4 moest de degens kruisen met het 3e achttal van Magnus uit Schagen en Heerhugowaard 1 stond tenslotte ingepland tegen het 3e achttal van de Waagtoren. Een belangrijke wedstrijd om te zorgen dat we nog iets verder uit de gevarenzone konden geraken.

Nou, dan zal ik het wel weer moeten doen (2)

Aan de wand van de kantine van de ijsvereniging in Nibbixwoud hangt een hilarische foto die je eigenlijk zou moeten zien. Op de foto helpt een man een ander persoon, die door het ijs is gezakt. Die man zegt: "Benne je dur 't ois zakt ?" "Nei, zait de aar, kwas an ut zwummen toen 't inies begon te vriezen". Nou wat het weer betreft raakten we al wel een beetje in IJzige stemmingen. Er stond een tamelijk dunne wind uit het noordoosten. Gevoelstemperatuur -2 à 3.

Nou, dan zal ik het wel weer moeten doen

Op vrijdag 18 november moesten we met ons 6tal richting Abbekerk. Zit daar ook al een schaakclub ? Ja, maar het is het aloude Aartswoud dat daar tegenwoordig zijn domicilie heeft. Aartswoud heeft na het verkopen van het Huis van Egmond even moeten zoeken naar een geschikte speelgelegenheid. De Hooge Heeren in Hoogwoud was toch niet helemaal ideaal, daar er in het weekend nogal eens een kleuterdisco was met gestamp van voeten en geklap der handen. De Aartswouders, onze "Angstgegners" hebben nu een mooie gelegenheid gevonden in de Nieuwe Haven.

Leermomentjes

Is het hele leven niet één groot leermoment ?!

Maar trappen we niet steeds in dezelfde valkuilen !?

In eerste instantie was ik van plan een pittig pissig stukkie te schrijven over onze 3e wedstrijd in de KNSB competitie, maar na afloop een avondje gezellig doorgehaald te hebben in restaurant IJzer (de uiensoep is een aanrader) ben ik toch wat milder gestemd en zal onze missers van die middag met de mantel der liefde bedekken. (Althans...)

Nog één keer de rug rechtenDe corona afgelasting van december had één voordeel. Hierdoor stond er in de laatste ronde een onvervalste alles of niets kraker om het kampioenschap op het spel tussen Opening '64 en Heerhugowaard, en daarmee ook dus een onvervalste burenstrijd. Opening had zich ergens in het seizoen wel een keertje half verslikt in Santpoort 2 en moest deze wedstrijd daarom winnen om kampioen te worden, alle andere uitslagen waren voldoende voor Heerhugowaard.

Klein Tata Steel in Heerhugowaard

Donderdag 12 mei extern door de ogen van extern wedstrijdleider en teamcaptain John Nieuwland:

Na geholpen te hebben bij de jeugd komen al snel onze eerste gasten uit Wijk aan Zee binnen. Ze worden verwelkomd en naar de tafels die al klaarstonden gewezen. Toen iedereen eenmaal op zijn of haar plek zat werd er om stilte gevraagd en begonnen de partijen. Zelf moest ik tegen Meneer W. Vos en met een externe rating van 1600+ kan je wel raden dan ik mijn handen vol had aan hem.

De Capibara's slaan toe

Onder het goedkeurend en toeziend oog van Opper Capibara Lucas Oliveira verzamelden 6 Waardse schakers zich in het Wijkcentrum Overdie voor een wedstrijd tegen De Waagtoren N4. Bij absentie van de Capibara's Bakker en Asoév, traden Maarten de Haas en Kasper v.d. Meulen op als betrouwbare invallers.

De strijd tussen de beide heren

Onder de goedkeurende blikken van ere-lid Eddy Saraber zetten beide heren zich achter de borden. Heer Hugo wist dat ze het zwaar zouden krijgen tegen Heer Aris, gezien de gemiddelde rating van de heren uit Midden Beemster en de manier waarop zij hun 1e wedstrijd tegen de Waagtoren hadden gewonnen. De schrik sloeg er bij heer Hugo meteen al in toen men heer Thomas zag binnen komen. Wat nu !? Thomas Broek aan het eerste bord ?! Dan zou heer Sergo wel eens een zware pijp kunnen roken. Gedurende het eerste uur was er nog weinig tekening in de strijd.

De 5e stap is gezetIn het verslag van vorige ronde, tegen Boven IJ, maakte de schrijver van dienst Rick gewag van bananenschillen op weg naar de apotheose van dit seizoen, de gedroomde finale tegen Opening '64 (link). Vooraf leek Aartswoud 2 ook zo'n potentiele bananenschil, maar eenmaal in hun huidige speellocatie, de Hooghe Heeren in Hoogwoud, bleek dat, op papier in elk geval, mee te vallen. Zij traden aan zonder 3 spelers die normaliter sterker spelen dan de 3 invallers. Overigens is de score van de drie afwezigen ook niet zo geweldig. Samen scoorden zij 3½ punt uit 10 partijen.

Een Epos van een andere ordeWaar ik het vorige verslag eindigde met het feit dat een Epos zonder helden lastig schrijven is (link), hebben de schakers van het eerste dat aardig in de oren geknoopt voor de wedstrijd tegen Boven IJ. De wedstrijd van december tegen Opening '64 werd verplaatst door de Corona maatregelen en is daarmee naar het einde van het seizoen verplaatst. Met een goede kans op een onvervalste kraker aan het einde van het jaar tussen de twee nabij gelegen kemphanen moeten misstappen wel voorkomen worden.

Pagina's