Schaakjournaal 10-10-21

Op een prachtige najaarsdag, zaterdag 9 oktober, Hein Schut had nog een kater van de feesten, dachten een aantal schakers, kom laten we weer eens een echte bondswedstrijd houden, het is al zo lang geleden ! Magnus 2 en Opening druppelden op tijd binnen en de enige betaalde speler bij Opening, Edwin Flierman hielp naarstig mee met het opzetten van de stukken. Oh ja, Dame heeft kleur !

Als je haar maar goed zit

Dit weekend stond in het teken van de beker. Niet die dennenappel die in de Johan Cruijff Arena blijft, maar de digitale beker waar Gerrit eerder al over schreef (link). Na de eerste wedstrijden in huize externe wedstrijdleider gespeeld te hebben, kozen we nu voor huize interne wedstrijdleider. Gerrit en Rick waren helaas verhinderd dus er moest een Piet Konijn uit de hoge hoed getoverd worden. Dit konijn bleek vrijdagavond plotseling myxomatose te hebben (of iets vergelijkbaars), maar gelukkig was Mats de redder in nood. Voor het clubbelang heeft Mats zijn kappersafspraak in allerijl naar voren kunnen halen.

KNSB bekertoernooi

We schrijven zaterdag 3 april 2021, de dag voor Pasen, ook wel Stille Zaterdag genoemd. De KNSB, onze richtinggevers in deze barre tijden zonder bordschaak, had een online bekercompetitie georganiseerd waarvan de eerste drie ronden op deze mooie dag waren gepland. Vol goede moed hadden wij ons hiervoor ook ingeschreven.

De wereld is maar klein

'Hoi Rick, Dale kan niet mee morgen naar Enkhuizen, en ik hoorde dat jij weer voor de bond was ingeschreven, kan jij morgen mee? Ja? Nou mooi dan, zet ik je ook gelijk aan bord 1, goed?' Behalve het feit dat Dale een jaar of 6 geleden geen lid van de club was, had het bovenstaande telefoongesprek tussen Edwin en mij ook op een random moment tussen 2010 en 2015 hebben kunnen plaatsvinden. Sommige dingen zullen dus blijkbaar niet veranderen.

HHW N1 - MACH N1 3-5

Ik had een prachtig idee in gedachten voor een mooi verhaal, maar daar kwam de wedstrijd tussen de vlaggenschepen van Heerhugowaard en Schagen/Anna Paulowna (of half Hollands Kroon) tussendoor. Dat verhaal zou dan gaan over de bollenvelden of over de schaatslegende Ard Schenk of over de donderdagse West-Friese markt dan wel over racelegende Wil Hartog. Misschien wel over dat allemaal samen.

De Waagtoren N6 (jeugd) - Heerhugowaard N2

Al een tijd zit deze ontmoeting in mijn hoofd. Dat komt vooral door de toevoeging 'jeugd'. Als ik denk aan partijen van mij tegen 'jeugd', dan denk ik aan slachtpartijen. Kinderen die jou elke hoek van het bord laten zien. Kinderen die op hun knieen op de stoel tegenover je zitten, anders komen ze niet boven de tafel uit. Ondertussen wordt zo'n partij een martelgang voor 'de ouderen'. 'Jeugd' is vaak opkomend, daar waar wij 'ouderen' stilstaan in de ontwikkeling, of zeer langzaam voortgang boeken. Of zelfs alweer op de terugweg zijn.

Deuk in een pakkie boter

Ik genoot op vrijdag de 20e het bijzondere genoegen mee te mogen rijden in de bolide van Rob Spaans voor onze wedstrijd uit naar Aartswoud. Nu ben ik al heel wat keren richting Hoogwoud geweest, ik had speciaal mijn Straffe Hendriktrui aangetrokken, maar de manier waarop "de stem" van Rob ons richting H. dirigeerde was bijzonder. Dat begon al vanaf de parkeerplaats achter de Swan. "Sla bij de verkeerslichten rechtsaf" Er was nog geen licht zichtbaar, ja alleen kerstverlichting. En op de Middenweg. "Sla na 2 kilometer rechtsaf de Donkereweg in".

Heerhugowaard N2 - Volendam N2

Sinds het begin van dit schaakseizoen, ben ik lid geworden van Heerhugowaard. Hiervoor ben ik jarenlang lid geweest van De Pionier te Abbekerk. Helaas is die club ter ziele gegaan. Schaken blijft te leuk om er niets mee te doen. Gelukkig voel ik me welkom op deze, voor mij, nieuwe club. Wennen is het wel! Daar waar het ledenaantal van De Pionier de afgelopen jaren daalde tot maximaal 5 leden (inclusief mijzelf), is het ledenaantal bij Heerhugowaard vele malen hoger. Meer tegenstanders, meerdere soorten openingen. Een jaar of twee heb ik niet meer voor de bond gespeeld. En ik ben dan ook wel een bepaald ritme kwijt. Zelfvertrouwen ook.

Het wonder van Heiloo (door de ogen van een held)

Het was nog geen zeven uur en al stikdonker, tijd om te gaan eten. Grote Gerrit (v.O.) belde of ik vanavond nog wou schaken in Heiloo, Oppositie N2 tegen HHW N3. Invaller gezocht voor Justin. Nou leuk, maar ik moet nog eten. En om half acht rijden dus. En adres zoeken en de Garmin zoeken. Vijf voor acht was ik er. Auke eerst nog gebeld, maar er werd niet opgenomen, hij zou Gerard ophalen...

Het wonder van Heiloo (door de ogen van een fanboy)

Heiloo, je wilt er niet dood gevonden worden. Sinds de Runxputte in 1713 plotseling weer water gaf is er niets meer te beleven geweest. In de eeuwen daarvoor liet Maria ten minste nog van haar horen door zo nu en dan een schipbreuk te voorkomen of door paarden uit de dood te laten opstaan. Inmiddels zijn er nog maar weinig heilige maagden te vinden, Heiloo wordt vooral bevolkt door boomers. Zo woonde mijn oma in Heiloo en ook mijn schoonfamilie is in Heiloo neergestreken.